Caută
Close this search box.

Ministrul Sănătății, cadou pentru privați: Pacienții vor plăti din buzunar la clinicile particulare, chiar dacă serviciile sunt contractate de stat

spitale

În loc să controleze sistemul privat și să se asigure că sunt capabili să ofere serviciile pe care pretind că le oferă, Sorina Pintea, ministrul Sănătății propune că pacientul să plătească din buzunar o contribuție pentru serviciul medical care este deja decontat de stat.

“Contribuția personală” sau coplata pentru serviciile medicale, “în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic” va fi introdusă prin Ordonanță de Urgență, conform unui proiect aflat în dezbatere la Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, joi, că varianta coplății va funcționa numai în sistemul privat de sănătate.

Dezinformarea ministrului este cât casa, atâta vreme cât coplata în sistemul public este legferată de pe vremea ministrului Bogan Marinescu. Acum, în 2019, la Spitalul de Urgență Floreasca, pacienții internați platesc, absolut legal repetăm, o contribuție de 10 lei.

Măsura este justificată de nevoia de a limita riscul ca sistemul să devină nefuncțional din cauza subfinanțării, conform preambului documentului:

Introducerea coplății se face prin două adăugiri propuse la două articole din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii:

1.La articolul 230 alineatul (2), lit. e), care enumeră drepturile pe care le au asigurații ce beneficiază de pachetul de servicii de bază în spital se introduc câteva cuvinte, în final:

“e) să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”

(Această coplată și modul de reglementare face, așadar, ca pachetul gratuit de servicii oferit în spital să nu mai fie neapărat gratuit.)

2. La articolul 237 alineatul (1) se adaugă, de asemenea, câteva cuvinte:
“(1) Serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond și care pot atrage contribuția personală a pacientului sunt:”

Acestea este soluția găsită de actulul ministru de a băga mâna în buzunarul pacientului, în condițiile în care sistemul privat de sănătate s-a dezvoltat pe zona spitalelor tot cu banii statului – adică atunci când o parte din serviciile din privat au fost decontate din asigurările sociale de sănătate.

În plus, discrepanța între stat și privat devine foarte mare, în condițiile în care calitatea serviciilor de sănătate din privat lasă de dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri