Caută
Close this search box.

Mișcarea anti-vaccinare a devenit un pericol la nivel mondial. SUA au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă din anul 2000

vaccinarea

Statele Unite au înregistrat un record de 695 de cazuri de rujeolă în 2019, cel mai mare din ultimii ani de când boala a fost declarată eliminată la începutul secolului, au declarat miercuri oficialii înaintea unei campanii de consolidare a mesajului că vaccinurile sunt sigure, potrivit AFP.

Creșterea bruscă vine din cauza unei mișcări globale în creștere împotriva vaccinării cu un procent estimat la 169 milioane de copii lipsiți de prima doză vitală de vaccin împotriva rujeolei între 2010 si 2017, potrivit unui raport al UNICEF. Fondul ONU pentru copii a constatat că Statele Unite se înscriu pe lista țărilor cu venituri mari, unde copiii nu primiseră prima rundă de vaccinare, la peste 2,5 milioane. Acestea sunt urmate de Franța și Marea Britanie, cu peste 600.000 și 500.000 de copii nevaccinați, respectiv, în aceeași perioadă. Noua înregistrare a cazurilor confirmate de autoritățile americane a depășit nivelul anterior de 667 atins în 2014.

Resuscitarea bolii, o dată eradicată, extrem de contagioasă, este legată de mișcarea anti-vaccin în creștere în statele mai bogate, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat-o drept o amenințare majoră la adresa sănătății la nivel mondial. Fenomenul anti-vaccinare are aderenți în țările occidentale, dar este deosebit de important în SUA, unde a fost alimentat de pretenții medicale nefondate răspândite pe social media.

„Numărul mare de cazuri în 2019 este în primul rând rezultatul unor focare mari – unul în statul Washington și doua epidemii mari în New York care au început la sfârșitul anului 2018”, au afirmat Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) într-o declarație. Oamenii infectați cu acest virus l-au adus în Statele Unite din Israel și Ucraina și l-au transmis membrilor comunităților lor, dintre care mulți nu fuseseră vaccinați. Deși statul New York și statul Washington au fost principalele zone afectate, au fost găsite cazuri în alte 22 de state. „Un factor semnificativ care a contribuit la izbucnirea focarelor de la New York este dezinformarea comunităților cu privire la siguranța vaccinului împotriva rujeolei / oreionului / rubeolei”, a spus CDC.

Într-o declarație separată, care confirma noul record, Secretarul de Sănătate și Servicii Umane, Alex Azar, a declarat că „vaccinurile anti-rujeolă sunt printre produsele medicale cele mai studiate pe care le avem și siguranța lor a fost stabilită de-a lungul multor ani”. El a adăugat că săptămâna viitoare, în timpul National Infant Immunization Week, departamentul său va efectua o campanie cuprinzătoare pentru a consolida mesajul că vaccinurile sunt sigure și eficiente.

În New York, o comunitate evreiască ortodoxă din Brooklyn a fost lovită cel mai mult. Au fost infectați de vizitatori din Israel, unde a apărut un focar cu un an în urmă. La începutul acestei luni, primarul din New York a declarat o urgență de sănătate publică în unele părți din Brooklyn, obligând toți locuitorii să fie vaccinați pentru combaterea rujeolei. Districtul Rockland din New York a declarat o urgență similară în luna martie. Districtul Clark din statul Washington a văzut focarul concentrat în rândul unei comunități vorbitoare de limbă rusă. După ce un copil a adus virusul din Ucraina în decembrie, acesta s-a răspândit la 74 de persoane, mai ales copii, prin școli, supermarketuri. Washingtonul, în nord-vestul țării, a declarat în ianuarie o stare de urgență privind izbucnirea infecției transmise prin aer care provoacă febră, tuse și erupții cutanate care pot fi letale în cazuri rare.

Creștere la nivel global

La nivel mondial, cazurile de rujeolă au crescut cu 300% în primele trei luni ale anului 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Două doze sunt necesare pentru a proteja copiii de boală. Cu toate acestea, ratele globale de prima doză au fost raportate la 85% în 2017, scăzând la 67% pentru a doua doză. OMS recomandă 95% pentru așa-numita „imunitate de grup”. Zeci de mii de cazuri au fost raportate în Africa și Europa. Numai Ucraina a avut mai mult de 30.000 de cazuri și 11 decese din ianuarie. Aproximativ 110.000 de persoane, majoritatea copii, au murit în urma rujeolei în 2017, o creștere cu 22% față de anul precedent, a declarat UNICEF. În rândul țărilor cu venituri mici și mijlocii, UNICEF a redus acoperirea prin lipsa de acces, sistemele de sănătate proaste, automulțumirea și, în unele cazuri, teama sau scepticismul față de imunizare.

În acest interval, Nigeria a avut cel mai mare număr de copii nevaccinați mai mici de un an, cu aproape 4 milioane, urmată de India (2,9 milioane), Pakistan și Indonezia (1,2 milioane fiecare) și Etiopia (1,1 milioane). „Dacă suntem serioși în ceea ce privește prevenirea răspândirii acestei boli periculoase, dar care trebuie prevenite, trebuie să vaccinăm fiecare copil, atât în ​​țările bogate, cât și în cele sărace”, a spus directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, într-o declarație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri