Caută
Close this search box.

Negociatorul șef al UE pentru Brexit: Un scenariu fără compromisuri devine tot mai probabil dar subliniază existența e trei opțiuni de evoluție a divorțului britanic

Prăbușirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord de divorț devine un scenariu tot mai probabil în ultimele zile, a declarat marți negociatorul principal al blocului pentru Brexit, Michel Barnier, informează Reuters.

„În ultimele zile, un scenariu fără compromisuri a devenit mai probabil, dar încă sperăm să evităm acest lucru”, a spus Barnier, adăugând că UE este pregătită să accepte ca Marea Britanie să rămână în uniunea vamală a UE sau o relație asemănătoare celei a UE cu Norvegia.

Vorbind la un eveniment de la Bruxelles, după ce parlamentul britanic a respins alternativele acordului divorțului premierului Theresa May, Barnier a declarat că acum britanicii au avut trei opțiuni înainte de data de plecare din 12 aprilie. „Marea Britanie ar trebui să indice acum calea de urmat sau să indice un plan”, a spus Barnier. „Mai mult decât oricând”. El a spus că Marea Britanie ar putea accepta în continuare acordul negociat de May, reiterând că este „singura cale” ca Marea Britanie să părăsească blocul într-un mod ordonat. Alte opțiuni au fost un Brexit fără acord, considerat dăunător, sau o întârziere prelungită a datei de plecare a Regatului Unit, a spus Barnier, adăugând că parlamentul divizat din Marea Britanie ar putea să își asume responsabilitatea acesteia.

Barnier a declarat că o lungă amânare a Brexit ar presupune organizarea de alegeri pentru Parlamentul European în Marea Britanie în luna mai, iar Londra își va numi reprezentanții săi pentru noua Comisie Europeană. Francezul a spus că nu există valoare adăugată pentru Brexit și a subliniat că cele 27 de state membre ale UE care rămân împreună au fost acum pregătite pentru o despărțire bruscă. „A fi pregătit pentru a nu face nici o înțelegere nu înseamnă că totul va fi neted. Vor exista întreruperi, vor exista probleme. Fiind pregătit înseamnă că toate întreruperile neprevăzute ar putea fi gestionate de UE”, a spus Barnier.

Liderii UE, inclusiv May se pot întâlni la Bruxelles, pe 10 aprilie, pentru a decide asupra pașilor următori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri