Caută
Close this search box.

Noi avertismente ale Washingtonului la adresa lui Maduro: SUA își va folosi toate instrumentele politice și economice pentru ca acesta să fie tras la răspundere

Statele Unite vor folosi toate instrumentele economice și politice aflate la dispoziția sa pentru ca președintele Venezuelei Nicolas Maduro să-și asume răspunderea pentru criza țării sale și vor clarifica Cubei și Rusiei că vor plăti un preț pentru susținerea lui, a declarat duminică secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, informează Reuters.

Pompeo a făcut aceste observații în orașul de frontieră din Columbia, Cucuta reprezentând destinația finală a unei călătorii de trei zile în Chile, Paraguay și Peru, o țară care se dezvoltă rapid într-o regiune în care preocupările Washingtonului se concentrează pe criza venezueleană și pe prezența Chinei.

Maduro acuză sancțiunile acordate de SUA pentru problemele economice ale țării și-l respinge pe liderul opoziției, Juan Guaido, care a invocat în ianuarie constituția pentru a-și asuma o președinție interimară, argumentând că realegerea liderului socialist în 2018 era ilegitimă – numindu-l o marionetă din SUA. Mai mult de 3 milioane de persoane din Venezuela au fugit de hiperinflație, de lipsa de produse alimentare și medicamente și de criza politică.

„Statele Unite vor continua să folosească toate mijloacele economice și politice aflate la dispoziția noastră pentru a ajuta poporul venezuelean”, a declarat Pompeo după ce a vizitat un adăpost cu migranți din Cucuta, un pod de frontieră și un depozit de ajutor umanitar. „Folosind sancțiuni, revocări de vize și alte mijloace, ne angajăm să susținem regimul și pe cei care îl susțin pentru corupție și represiunea democrației”. Cucuta primește o parte semnificativă a migranților venezueleni care sosesc în Columbia, mulți dintre ei vin doar cu ceea ce pot transporta.

Deși majoritatea statelor occidentale, inclusiv Statele Unite, l-au recunoscut pe Guaido ca șef de stat interimar, Rusia, China și Cuba stau alături de Maduro. „Observi că amploarea politică și diplomatică se strânge în jurul gâtului lui Maduro”, a declarat Pompeo reporterilor care îl însoțiseră în călătorie înainte de a pleca în Statele Unite. „Cubanezii trebuie să înțeleagă de asemenea că vor exista costuri asociate cu sprijinul continuu al lui Nicolas Maduro”, a spus el. „Și vom avea aceeași conversație cu rușii”.

Washingtonul a impus o serie de sancțiuni împotriva guvernului Maduro în încercarea de a-l scoate de la putere, dar el păstrează sprijinul armatei. Vineri, Departamentul de Trezorerie din SUA a adăugat patru firme și nouă nave în lista sa neagră, dintre care unele spun că transportă petrol către Cuba. Președintele consiliului de securitate națională al președintelui Donald Trump, John Bolton, a declarat vineri că va lansa miercuri un discurs în Miami către exilații cubanezi despre acțiunile pe care Casa Albă le întreprinde asupra Venezuelei, Cubei și Nicaragua, țări pe care le-a numit „o troică a tiraniei”. Deși nu a fost luată nici o decizie finală cu privire la măsurile punitive pe care Bolton trebuie să le anunțe, administrația Trump a luat în considerare o gamă largă de opțiuni, inclusiv noi sancțiuni direcționate și restrângerea în continuare a restricțiilor de afaceri pe insula dominată de comuniști potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune. Criticii au avertizat că sancțiunile severe asupra Venezuelei ar putea afecta pe venezuelienii obișnuiți.

Pompeo l-a îndemnat pe Maduro să-și părăsească postul și Venezuela, astfel încât țara să poată reveni la normalitate. „Sper că veți avea grijă acum, când veți vedea groaza, când veți vedea tragedia, să vă schimbați căile și să părăsiți țara”, a spus Pompeo. În cursul călătoriei sale, Pompeo a reiterat criticile anterioare din SUA privind prezența crescândă a Chinei în America Latină, avertizând asupra practicilor de împrumut „agresive” și asupra acțiunilor „maligne sau nefaste”. China, a cărei economie în plină expansiune în ultimele două decenii a determinat creșterea cererii de materii prime, este deja partenerul comercial de top pentru Uruguay, Brazilia, cea mai mare economie din America Latină și exportatorul mondial de soia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri