Caută
Close this search box.

Norica Nicolai a băgat în puşccărie în 1987 un om nevinovat

norica nicolai

În 1987, procurorul comunist Norica Nicolai (fostă Clinci) a băgat în pușcărie un om nevinovat! Inspecţia judiciară care a anchetat în 1988 un caz legat de activitatea Noricăi Clinci ( actualmente Nicolai), a sancţionat-o cu avertisment, după ce a stabilit că procurorul a trimis în judecată, în lipsă, o persoană nevinovată în locul alteia şi nu a făcut demersuri pentru stabilirea adevăratului vinovat.

DOSARUL. În dosarul profesional al procurorulului Norica Clinci, în fişa de apreciere pe 1988 a activităţii sale, se menţionează că „în activitatea de supraveghere a cercetărilor penale s-au manifestat şi carenţe constând într-un studiu superficial al probelor, nereferire la practica judiciară, fapt care a determinat trimiterea eronată în judecată unor persoane. Pentru aceste „neajunsuri”, în anul 1988, procurorul Clinci Norica a fost sancţionat de Procuratura Judeţeană Călăraşi cu avertisment, se arată în fişa de apreciere din anul menţionat.

Şefii Noricăi Clinci au constatat că aceasta „a dispus în mod greşit trimterea în judecată a inculpatului, Ioniţă Valerică, fiul lui Ion şi Marghioala, născut la 16.04.1962, în locul inculpatului Ioniţă Valerică, fiul lui Vasile şi Aristina, născut la 03.03. 1960, adevăratul autor al furtului comis de Mihai Vasile ş.a. în noaptea de 31.08.1987”, se arată în ordinul Procuraturii Generale Călăraşi.

În continuare, procurorul-şef al Procuraturii Generale Călăraşi, Gheorghe Geană, a afirmat că Norica Clinci a pus în mod greşit concluzii de condamnare a acestuia (n.r. Ioniţă Valerică, fiul lui Ion şi Marghioala). De asemenea, procurorul a dispus „ilegal” şi arestarea lui Ioniţă Valerică (n.r. fiul lui Vasile şi Aristina) „faţă de care nu s-a făcut niciun act de urmărire penală, modificându-se doar mandatul de arestare iniţial, arată acelaşi document semnat de procurorul şef al Procuraturii Călăraşi care a dispus şi aplicarea sancţiunii de avertisment.

Procurorul Norica Clinci a contestat această decizie la Procuratura Generală care a menţinut sancţiunea. În referatul procurorului inspector Vincu Vitalie de la Procuratura Călăraşi se precizează că procurorul Norica Clinci a emis mandat de arestare împotriva inculpatului Ioniţă Valerică, fiul lui Ion şi Marghioala, fără a avea un act de indentitate a acestuia numai în baza datelor de stare civilă furnizate de Miliţie în referatul de propunere de arestare.

Procurorul inspector a constatat, la acea dată, că procesele verbale închiate de miliţienii din Budeşti pentru prinderea lui Ioniţă Valerică nu conţin datele de stare civilă ale acestuia. Procurorul inspector afirmă că „rectificarea mandatului de arestare s-a făcut de procurorul Clinci Norica numai pe exemplarul de la arest. Exemplarul din dosarul aflat la instanţă este nerectificat”.

Inspectorul mai arată că nu se poate trage o concluzie cu privire la vinovăţia lui Ioniţă Valerică, fiul lui Ion şi Aristina, deoarece nu există nicio declaraţie a acestuia şi fără să se fi efectuat niciun act de urmărire penală faţă de acesta. Ulterior, Tribunalul Călăraşi a şi dispus eliberarea acestuia după ce a stat 18 zile în arest. Inspecţia Procuraturii judeţene Călăraşi reţine că Clinci Norica recunoaşte că a modificat mandatul de arestare şi că înainte de introducere în arest Ioniţă Valerică, fiul lui Ion şi Aristina, ar fi fost ascultat verbal şi că şi-ar fi recunoscut fapta. În referatul inspecţiei se mai arată că „nu se poate stabili data încarcerării acestuia neexinstând dovada de încarcerare la dosar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri