Caută
Close this search box.

Polanski dă în judecată Academia de Film din SUA pentru restituirea calității de membru

Regizorul Roman Polanski, premiat cu Oscar, dă în judecată la Academia de Film și Științe cerând repunerea sa în funcție la aproape un an după ce organizația l-a expulzat în mijlocul scandalului #MeToo, relatează AFP.

Polanski, care în 1977 a pledat vinovat în California pentru violarea unei minore, a susținut într-o instanță depusă în Los Angeles că Academia i-a negat în mod greșit o audiere atunci când a votat în mai să-l elimine în mijlocul furiei la nivel național declanșată de dezvăluirile de abuz sexual a renumitului producător Harvey Weinstein. Plângerea, depusă joi, la Curtea Supremă de Justiție din California, spune că consiliul de administrație al Academiei s-a convocat pe 26 ianuarie să-i reexamineze decizia și a confirmat-o. Polanski fusese membru din 1968. „Procedurile de expulzare a domnului Polanski au fost corecte și rezonabile”, a afirmat un purtător de cuvânt al Academiei într-o declarație citată de Variety. „Academia se află în spatele deciziei sale, după cum este cazul”. Nu s-au oferit mai multe detalii.

În 2003, Academia l-a premiat pe Polanski cu un Oscar pentru Cel mai bun regizor pentru filmul „The Pianist”. Alte lucrări ale renumitului regizor  includ „Baby Rosemary” și „Chinatown”, care a fost nominalizat pentru 11 Oscaruri.

Polanski a pledat vinovat în 1977 că a avut sex ilegal cu o fată de 13 ani, ulterior identificată ca Samantha Geimer. După ce a fost închis într-o închisoare din California pentru 42 de zile și în același  timp fiind supus unei eveluaări psihiatrice, el a fugit în Franța spunând că se teme că judecătorul în cauză ar putea să renunțe la o înțelegere și să-l trimită înapoi în închisoare. Pentru că a fugit din SUA, acuzațiile sunt încă în curs împotriva lui. El are dublă cetățenie franceză și poloneză și și-a petrecut o mare parte din viața sa în Franța.

„O acțiune urâtă și crudă”

Răspunzând la comentarii, avocatul lui Polanski, Harland Braun, a făcut trimitere la un articol care spune că Geimer, care acum are 54 de ani, susține dorința lui Polanski de a se reîntoarce. Expulzarea lui Polanski de la Academie a fost „o acțiune urâtă și crudă”, a declarat aceasta  pentru „Vanity Fair” anul trecut.

Dar avocatul Braun a spus că Polanski vrea doar „o audiere corectă”. „Aveți o infracțiune de 40 de ani, în care și-a recunoscut vinovăția, și-a cerut scuze victimei, a trecut mai mult timp decât legea cere, iar victima a venit și a cerut tribunalelor să pună capăt”, a spus Braun pentru „Los Angeles Times”. „Ce mai doresc de la un bărbat de 85 de ani?”

În decursul celor patru decenii de activitate din Europa, Polanski a urmat o carieră activă de film. Dar scandalul Weinstein a zguduit Hollywood-ul, făcând multe femei să vină cu plângeri repetate. Academia a adoptat un cod de nou conduită și mai strict, iar la câteva luni după ce l-au expulzat pe Weinstein, grupul a votat să-l delimine pe Polanski. De asemenea, l-a expulzat pe actorul Bill Cosby, el însuși acuzat de numeroase femei de viol sau de abuz sexual. Patru luni mai târziu, Cosby a fost condamnat într-un caz de agresiune și este acum închis într-o închisoare în Pennsylvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri