Regizorul Roman Polanski, premiat cu Oscar, dă în judecată la Academia de Film și Științe cerând repunerea sa în funcție la aproape un an după ce organizația l-a expulzat în mijlocul scandalului #MeToo, relatează AFP.

Polanski, care în 1977 a pledat vinovat în California pentru violarea unei minore, a susținut într-o instanță depusă în Los Angeles că Academia i-a negat în mod greșit o audiere atunci când a votat în mai să-l elimine în mijlocul furiei la nivel național declanșată de dezvăluirile de abuz sexual a renumitului producător Harvey Weinstein. Plângerea, depusă joi, la Curtea Supremă de Justiție din California, spune că consiliul de administrație al Academiei s-a convocat pe 26 ianuarie să-i reexamineze decizia și a confirmat-o. Polanski fusese membru din 1968. „Procedurile de expulzare a domnului Polanski au fost corecte și rezonabile”, a afirmat un purtător de cuvânt al Academiei într-o declarație citată de Variety. „Academia se află în spatele deciziei sale, după cum este cazul”. Nu s-au oferit mai multe detalii.

În 2003, Academia l-a premiat pe Polanski cu un Oscar pentru Cel mai bun regizor pentru filmul „The Pianist”. Alte lucrări ale renumitului regizor  includ „Baby Rosemary” și „Chinatown”, care a fost nominalizat pentru 11 Oscaruri.

Polanski a pledat vinovat în 1977 că a avut sex ilegal cu o fată de 13 ani, ulterior identificată ca Samantha Geimer. După ce a fost închis într-o închisoare din California pentru 42 de zile și în același  timp fiind supus unei eveluaări psihiatrice, el a fugit în Franța spunând că se teme că judecătorul în cauză ar putea să renunțe la o înțelegere și să-l trimită înapoi în închisoare. Pentru că a fugit din SUA, acuzațiile sunt încă în curs împotriva lui. El are dublă cetățenie franceză și poloneză și și-a petrecut o mare parte din viața sa în Franța.

„O acțiune urâtă și crudă”

Răspunzând la comentarii, avocatul lui Polanski, Harland Braun, a făcut trimitere la un articol care spune că Geimer, care acum are 54 de ani, susține dorința lui Polanski de a se reîntoarce. Expulzarea lui Polanski de la Academie a fost „o acțiune urâtă și crudă”, a declarat aceasta  pentru „Vanity Fair” anul trecut.

Dar avocatul Braun a spus că Polanski vrea doar „o audiere corectă”. „Aveți o infracțiune de 40 de ani, în care și-a recunoscut vinovăția, și-a cerut scuze victimei, a trecut mai mult timp decât legea cere, iar victima a venit și a cerut tribunalelor să pună capăt”, a spus Braun pentru „Los Angeles Times”. „Ce mai doresc de la un bărbat de 85 de ani?”

În decursul celor patru decenii de activitate din Europa, Polanski a urmat o carieră activă de film. Dar scandalul Weinstein a zguduit Hollywood-ul, făcând multe femei să vină cu plângeri repetate. Academia a adoptat un cod de nou conduită și mai strict, iar la câteva luni după ce l-au expulzat pe Weinstein, grupul a votat să-l delimine pe Polanski. De asemenea, l-a expulzat pe actorul Bill Cosby, el însuși acuzat de numeroase femei de viol sau de abuz sexual. Patru luni mai târziu, Cosby a fost condamnat într-un caz de agresiune și este acum închis într-o închisoare în Pennsylvania.

401 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here