Caută
Close this search box.

Posibilă implicare a Poliţiei de Frontieră în scandalul drogurilor de la Marea Neagră

frontieră

Sistemele de supraveghere video la mare distanță amplasate pe coasta Mării Neagră au căzut parțial de cel puțin trei ori, în perioada când drogurile descoperite în aprilie, pe Litoral și în apa mării, au intrat în România.

Procurorii DIICOT investighează dacă traficanți sârbi știau sau nu că sistemele electronice de supraveghere a granițelor nu funcționau sau a fost o întâmplare și cine sunt românii care i-ar fi putut ajuta.

Poliția de Frontieră susține că ”a avut o contribuție importantă în instrumentarea cazului, iar acest lucru a fost posibil atât cu ajutorul sistemului SCOMAR, care funcționează în zonele de competență ale Gărzii de Coastă la Marea Neagră, dar și cu mijloacele tehnice aflate în dotare, inclusiv cele de mobilitate navală și terestră”

Aparatura de supraveghere de la Marea Neagră nu poate fi reparată la timp pentru că Poliția de Frontieră nu a primit de la ministerul condus de Carmen Dan aprobarea de a face achiziții pentru contracte de mentenanță cu o valoare de doar 10 milioane de lei.

În ultimii ani, sistemele video la mare distanță situate de-a lungul coastei Mării Negre sunt reparate de polițiștii de frontieră sau de firme de turism sau pescuit, tocmai din cauza lipsei banilor pentru reparații.

Anchetatorii DIICOT încearcă să stabilească dacă traficanții cocainei descoperite în aprilie în Marea Neagră și pe țărm au fost ajutați de angajați ai Ministerului de Interne, din Poliția de Frontieră sau de la alte structuri din cadrul ministerului, care au acces la datele privind supravegherea granițelor, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei.

Drogurile descoperite la Marea Neagră ar fi intrat în România fix în momentul în care sistemul SCOMAR – sistemul electronic de supraveghere video și radar a frontierelor de la Marea Neagră, nu funcționa pe toată întinderea Litoralului. Informația a fost oferită jurnaliştilor prima dată acum aproape două săptămâni.

Pe parcursul documentării, inclusiv reprezentanți ai Poliția de Frontieră și procurori DIICOT au admis că sistemele electronice dintr-o parte din turnurile de supraveghere au fost oprite din cauza unor defecțiuni.

În ultimele zece zile ale lunii martie, atunci când anchetatorii consideră că drogurile au intrat în România, turnurile de detecție ale SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului) au căzut de cel puțin trei ori.

Până când sistemele au fost repuse în funcțiune a durat de la minimum patru ore, până la o zi întreagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri