Julian Assange a folosit ambasada Ecuadorului la Londra ca „centru pentru spionaj”, a spus președintele țării, relatează BBC.

Lenin Moreno a mai spus că nici un alt stat nu a influențat decizia de a revoca azilul fondatorului WikiLeaks, despre care a spus că a fost o consecință a încălcărilor lui Assange. Vorbind cu „The Guardian”, președintele Moreno a susținut că vechiul guvern al Ecuadorului a furnizat facilități în cadrul ambasadei „de a se amesteca” în alte state. Avocatul lui Assange a acuzat anterior Ecuadorul de „afirmații scandaloase”.

Președintele Moreno, care a venit la putere în 2017, a declarat că decizia de a pune capăt șederii, care a durat șapte ani, a lui Assange în ambasadă: „Orice încercare de a destabiliza este un act condamnabil pentru Ecuador, pentru că suntem un stat suveran și respectăm politica fiecărui stat”. El a adăugat: „Nu putem permite ca casa noastră, casa care și-a deschis ușile, să devină un centru de spionaj”. Președintele a făcut, de asemenea, referințe la igiena aparent slabă a lui Assange ca urmare a acuzațiilor făcute de ministrul de interne a Ecuadorului, Maria Paula Romo. Avocatul lui Assange, Jennifer Robinson, a contestat afirmațiile când a apărut duminică la Sky Sophy Ridge. „Cred că primul lucru pe care trebuie să-l spun este că Ecuador a făcut niște acuzații destul de scandaloase în ultimele zile pentru a justifica ceea ce a fost un act ilegal și extraordinar care permitea poliției britanice să vină într-o ambasadă”, a spus ea. Ea a adăugat că temerile lui Assange despre amenințarea cu extrădarea americană s-au dovedit corecte în această săptămână, după ce au fost făcute acuzații că el a conspirat să spargă un calculator clasificat al Pentagonului.

În vârstă de 47 de ani, Assange se confruntă cu până la 12 luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de încălcarea condițiilor sale de cauțiune atunci când a intrat în ambasada ecuadoriană în 2012. El a făcut această mișcare după ce și-a pierdut lupta împotriva extrădării în Suedia, unde s-a confruntat cu acuzații, inclusiv de viol. Assange este acum așteptat să lupte împotriva extrădării în SUA împotriva unei presupuneri că el a conspirat cu fostul analist al armatei, Chelsea Manning, să intre într-un calculator guvernamental clasificat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.