Caută
Close this search box.

Prim-ministrul Noii Zeelande nu are informații care să facă legătură în atacurile din Sri Lanka și cele din Christchurch

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat miercuri că guvernul său nu era pus la curent cu vreo informație care să sugereze că atacurile devastatoare din duminica de Paști din Sri Lanka ar fi fost o răzbunare pentru împușcăturile din moscheile din Christchurch, informează Reuters.

Ministrul adjunct apărării din Sri Lanka, Ruwan Wijewardene, a declarat, marți, parlamentului că o investigație inițială a dezvăluit bombardamentele asupra bisericilor și hotelurilor, care au ucis 321 de persoane, au fost executate drept răzbunare pentru împușcăturile din două moschei din Noua Zeelandă de pe 15 martie. Experții în securitate și analiștii au pus sub semnul întrebării dacă atacurile cu bombă coordonate ar fi putut fi planificate într-o perioadă atât de scurtă.

„Nu am primit nimic în mod oficial și nici nu am primit rapoarte de la servicii care să coroboreze ceea ce s-a spus în Sri Lanka”, a declarat Ardern reporterilor la o conferință de presă din Auckland. „Sri Lanka este în stadiile foarte timpurii ale investigațiilor sale. Așadar, pur și simplu ne retragem și le permitem să le întreprindă, dar nu avem nimic în acest stadiu pentru a confirma ceea ce se spune”, a adăugat ea.

Statul islamic și-a asumat marți responsabilitatea pentru atacurile din Sri Lanka declarând că au fost șapte atacatori care le-au efectuat. Nu a oferit alte dovezi care să susțină afirmația de responsabilitate. Primul Ministru, Ranil Wickremesinghe, a declarat într-o conferință de presă că anchetatorii au făcut progrese în identificarea făptașilor și cred că pot exista legături cu Statul Islamic.

Ministrul adjunct al apărării din Sri Lanka a anunțat mai devreme că două grupări islamiste din Sri Lanka – National Thawheed Jama’ut și Jammiyathul Millathu Ibrahim – au fost responsabile pentru exploziile de duminică în timpul serviciilor de Paști și în timp ce hotelurile serveau micul dejun. El nu a elaborat motivele pentru care autoritățile au crezut că există o legătură cu uciderea a 50 de musulmani în moscheile din orașul Christchurch în timpul rugăciunilor de vineri din martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri