Caută
Close this search box.

PSD, replică rapidă pentru Iohannis: Ordonanțele de urgență, singura modalitate a Guvernului de a evita blocajele repetate ale președintelui

psd

Așa cum era de așteptat, PSD i-a transmis luni președintelui Klaus Iohannis, care solicitase anterior Guvernului să nu mai dea OUG pe justiție, că ordonanțele de urgență reprezintă singura modalitate de legiferare prin care să evite blocajele șefului statului. Conform G4Media, partidul condus de Liviu Dragnea a transmis că nu va exprima niciun punct de vedere refereitor la referendum până când președintele Iohannis nu va face publică întrebarea și i-a atras atenția șefului statului să nu mai transmită avertismente guvernului și Parlamentului

”Este limpede că intenția lui Iohannis este doar de a muta dezbaterea. În loc să avem o dezbatere despre economie, despre veniturile românilor, despre cum trebuie apărată România în Parlamentul European, Iohannis insistă să mute atenția electoratului pe teme legate de justiție. Președintele acuză PSD că insistă pe tema justiției, dar în realitate Iohannis este cel care insistă ca această temă să fie adusă în prim planul agendei publice. Este clar că Iohannis folosește Justiția ca pe un cal troian electoral cu care vrea să intre în conștiința electoratului pentru a determina un vot în favoarea sa și a partidului pe care îl susține. Este o tentativă grosolană de manipulare a electoratului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD.

”Președintele nu este în măsură să avertizeze nici Guvernul, nici Parlamentul – două instituții fundamentale rezultate din votul cetățenilor. Emiterea ordonanțelor de urgență reprezintă în momentul de față singura modalitate a Guvernului de a evita blocajele repetate ale președintelui Iohannis”, a mai precizat sursa citată.

Potrivit PSD, în doar 3 ani de mandat, președintele Iohannis ”a blocat legile emise de Parlament” prin 56 de sesizări la Curtea Constituțională, ”folosind în mod abuziv această prerogativă pe care i-o conferă Constituția”.

”Astfel, de la înființarea CCR și până în prezent peste 60% din contestațiile la legile emise de Parlament îi aparțin președintelui Iohannis, în timp ce Traian Băsescu a sesizat această instanță în doar 31 de cazuri (36%) în zece ani de mandat, Ion Iliescu de două ori, iar Emil Constantinescu o singură dată. Iohannis trebuie întâi de toate să respecte Constituția României și să nu mai folosească Justiția ca pe o cârjă electorală, pentru a suplini lipsa oricărei realizări din mandatul său de președinte”, au conchis social-democrații, citați de G4Media.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat luni Guvernul să nu emită nicio ordonanță de urgență în domeniul justiției până când se va pronunța poporul pe această temă. De asemenea, șeful statului a subliniat că este necesară introducerea unor noi posibilități de contestare a ordonanțelor de urgență la Curtea Constituțională, în momentul de față doar Avocatul Poporului având această atribuție. Nu în ultimul rând, președintele a precizat că a decis să consulte din nou Parlamentul pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului, pentru a-l face ”mai eficient și mai puternic”.

Un răspuns

  1. Astia au buba la cap (daca au la ce). Presedintele „blocheaza legile” cand de fapt el respecta prevederile constitutionale ,intreaba CCR ul (care in functie de iteres si necesitati aproba incalcarile articolelor constitutionale), retrimite O SINGURA DATA legea dupa care E OBLIGAT SA O PROMULGE PENTRU VA ALTFEL E DEMIS PENTRU INCALCAREA CONSTITUTIEI. Blocheaza ce afacerile ce puteau fi facute intre timp ? ORDONANTELE sunt UZURPARI ATRIBUTIONALE ale parlamentului de unic legiuitor prin incalcarea art 115- delegarea legislativa alin 1,2,3,4… Guvernul e DOAR executiv nu si legislativ cum era CONSILIUL DE MINISTRI care legifera prin HCM uri ,el putand emite doar ordonante in cadrul permis de art 115 si in nici un caz ORDONANTE SECRETE. Atacul final la justitie a inceput cu legea obisnuita (acord CCR) care a modificat art 134 de am ajuns acum ca Procurorul general sa se milogeasca de CSM sa sesizeze CCR ca executivul uzurpa atributul PARLAMENTULUI de unic legiuitor incalcand art 115

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri