Caută
Close this search box.

Sibiu, dezastru ecologic: O rezervație naturală protejată plină de narcise a fost ARATĂ

O mare parte din singura rezervatie protejata din judetul Sibiu in care cresc narcise salbatice, dar si specii rare protejate la nivel european, a fost arata.

Conform specialistilor, refacerea zonei dupa ceea ce s-a intamplat ar dura 20-25 de ani, arata Turnul Sfatului.

Suvara sasilor masora in jur de 20 de hectare si se afla la limita administrativa dintre Talmaciu si Sadu.

Zona arata a fost descoperita sambata, scrie ziare.com.

Stiu zona, am aflat in cursul zilei de astazi despre aceasta situatie. Voi merge in cursul zilei de maine acolo, sa vedem daca interventia a fost realizata pe teritoriul Talmaciului sau al comunei Sadu. Acolo sunt si proprietati private, trebuie sa vedem la fata locului care este situatia„, a declarat primarul orasului Talmaciu, Nicolae Basaraba.

Reprezentantii Facultatii de Stiinte, domeniul Stiintele Mediului, din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, vor sa intervina imediat pentru a salva ceea ce se mai poate.

Vom merge cu mai multi studenti sa strangem bulbi si rizomi si tot ceea ce mai e de gasit pentru a le planta in cealalta parte a ariei protejate, acolo unde am inteles ca deocamdata nu s-a arat„, a spus spune prof. univ. Constantin Dragulescu.

In acest caz a fost sesizata si Garda de Mediu.

Luni seara, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a reactionat pe Facebook.

Am cerut interventia IMEDIATA a Garzii de Mediu! Vinovatii trebuie sa fie pedepsiti EXEMPLAR! Sunt fapte ireparabile, pe care trebuie sa le prevenim, stopam, pedepsim, pana nu este prea tarziu! Maine, pana la ora 12:00, astept informarea GNM!”, a scris Gavrilescu.

In 1994, zona a fost declarata arie protejata de catre autoritatile judetene. „Sunt o serie de plante rare care cresc acolo: patru sau cinci orhidee, stanjenei siberieni, branduse, dar si narcise salbatice. Poate cea mai importanta specie protejata este cea a unui fel de marar salbatic, care mai creste la noi in tara doar intr-un loc din Banat”, a spus geobotanistul Constantin Dragulescu, profesor universitar in cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri