Caută
Close this search box.

Summit Putin-Kim: Liderul nord-coreean a ajuns în Rusia

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a traversat miercuri granița Rusiei pentru un prim summit cu Vladimir Putin, în timp ce Phenianul caută legături mai strânse cu aliatul său tradițional pe fondul unui blocaj nuclear cu Statele Unite, relatează AFP.

Întâlnirea de joi din orașul de coastă din Pacific, Vladivostok, va fi prima discuție directă a lui Kim cu un alt șef de stat de la revenirea la discuțiile cu președintele american Donald Trump din Hanoi, care s-au prăbușit în februarie. Anterior, agenția centrală de știri a Nordului (KCNA) a raportat plecarea sa cu trenul însoțit de ministrul de externe Ri Yong-ho – care a declarat jurnaliștilor după summit-ul din Vietnam că poziția țării nu se va schimba niciodată.

Trenul blindat privat al lui Kim a traversat miercuri râul Tumen și a sosit în orașul rus de frontieră Hasan, au spus rapoartele mass-media ruse, unde femeile în costume populare l-au primit cu pâine și sare într-un salut tradițional. Precursorii lui Kim, tatăl și bunicul său, au avut același traseu în călătoriile lor, iar în gară o mică clădire din lemn cunoscută sub numele de Casa lui Kim Il-sung comemorează prietenia ruso-coreeană.

Steagurile rusești și nord-coreene fluturau de marți pe stâlpii de iluminat din Vladivostok unde va avea loc summit-ul. Discuțiile, care vor avea loc într-un campus universitar, sunt consecința invitațiilor repetate din partea lui Putin, de vreme ce Kim și-a îmbogățit antecedentele diplomatice anul trecut. Începând din martie 2018, liderul nord-coreean a avut patru întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping, trei cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, două cu Trump și una cu președintele Vietnamului. Analiștii spun că acum caută un sprijin internațional mai larg în ceea ce privește opoziția cu Washingtonul. În același timp, diplomații occidentali spun că, cu rolul global al Moscovei, o umbră a ceea ce a fost odată, politica externă a Rusiei este condusă de „căutarea importanței”.

În Hanoi, Nordul strâmtorat de lichidități a cerut scutiri imediate de la sancțiunile impuse asupra armelor nucleare și a programelor de rachete balistice, dar discuțiile au izbucnit în dezacord cu privire la ceea ce Phenianul era pregătit să renunțe în schimb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri