Caută
Close this search box.

Summit UE decisiv pentru May: Liderii europeni par să fie de acord cu amânarea Brexit

Liderii europeni sunt așteptați miercuri să amâne din nou Brexit, atunci când prim-ministrul Theresa May va participa la un alt summit de ultimă oră dar fără a avea o înțelegere ratificată privind divorțul, potrivit AFP.

May vrea să amâne Brexit din 12 aprilie până pe 30 iunie pentru a organiza plecarea ordonată a Marii Britanii, dar temerile Bruxelles-ului sunt legate de faptul că nu ar fi suficient timp și liderii UE ar putea să ofere o întârziere de până la un an. „Există momente în care trebuie să oferiți timp”, a afirmat președintele Consiliului UE, Donald Tusk, în timp ce a lansat invitații la cel mai recent summit european de urgență de la Bruxelles. Gazda summit-ului, Tusk, a spus că dovezile din ultimele luni dau liderilor UE „un motiv mic de a crede” că parlamentarii britanici vor ratifica tratatul de retragere Brexit înainte de data de 30 iunie, moment preferat de May. „În realitate, acordarea unei astfel de prelungiri ar spori riscul unei serii de scurte prelungiri și summit-uri de urgență, creând noi date limită”, a spus el, reflectând îngrijorarea din capitalele UE. „O posibilitate ar fi o prelungire flexibilă, care ar dura doar atâta timp cât este necesar și nu mai mult de un an”, a spus el.

Sugestia lui Tusk nu leagă pe ceilalți lideri europeni atunci când se întâlnesc miercuri, dar ideile lui s-au încheiat cu ceea ce diplomații sugerau că May a vizitat marile capitale europene majore înainte de summit. Unii membri, conduși de Franța, sunt sceptici de a permite o întârziere prea lungă și una potențial perturbatoare. Dar alții – în special Germania și Irlanda – se îngrijorează că, dacă lui May nu i se acordă timp, atunci Brexit ar putea face mai mult rău pe termen lung.

Marți, May a zburat la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Angela Merkel, apoi la Paris, unde un consilier al președintelui Emmanuel Macron a declarat că Franța este deschisă soluțiilor. „Nu am fost niciodată închiși ideii de a găsi o soluție alternativă la «nici o înțelegere», în anumite limite și nu la nici un preț”, a afirmat adjunctul cu condiția anonimatului. Discuțiile de la Bruxelles trebuie să se concentreze asupra duratei întârzierii – sursa franceză a spus că o prelungire de 12 luni „pare prea lungă” – și modalități de a limita influența Marii Britanii în UE. „Ar fi o perioadă de tranziție pentru Regatul Unit ca membru intermediar, care este prezent și aplică regulile, dar nu ia parte la luarea deciziilor”, a spus adjunctul.

Membrii UE doresc să se asigure că o Mare Britanie semi-detașată nu caută o pârghie în discuțiile Brexit, intervenind în alegerea următorului șef al Comisiei Europene sau a următorului buget multianual al UE.

La o ședință a parlamentarilor germani conservatori după ce a găzduit-o pe May, Merkel a declarat că opțiunea unui termen Brexit la începutul anului 2020 va fi discutată la summit-ul UE, potrivit unei surse.

May și laburiștii

May speră că timpul suplimentar, dacă va fi acordat, îi va permite să obțină în sfârșit o înțelegere de divorț în parlament. Deputații britanici au respins de trei ori o înțelegere negociată de May cu UE, dar premierul este acum în discuții cu Partidul Laburist din opoziție pentru a încerca să pună capăt impasului. Aceste discuții se mișcă lent, iar negociatorul UE, Michel Barnier, a declarat că May trebuie să explice ce va obține prin amânare. „Durata prelungirii trebuie să fie legată de scopul – ceea ce este pentru – și asta depinde de ceea ce doamna May va spune mâine liderilor europeni”, a declarat el, după întâlnirea cu miniștrii UE din Luxemburg. Un Brexit „fără înțelegere” – prin care Marea Britanie se prăbușește din UE – este încă o posibilitate. Fondul Monetar Internațional a declarat marți că Marea Britanie riscă un șoc grav dacă va părăsi UE fără un acord. Marți, Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a avertizat parlamentarii americani: „Cred că în acest moment trebuie să fim pregătiți pentru un Brexit dur, ca pe un rezultat foarte realist”.

Condiții

May a cerut doar o scurtă întârziere pentru a evita participarea la alegerile pentru Parlamentul European, care încep pe 23 mai, însă o lungă amânare ar implica participarea Marii Britanii la urne. Șansele de a ratifica acordul de retragere pe care l-a semnat la Bruxelles în noiembrie anul trecut se bazează fie pe deputații rebeli din partidul său conservator, fie pe aliații lor din Irlanda de Nord, care i-au sprijinit acordul a patra oară – sau un compromis cu opoziția.

Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a declarat luni că încă așteaptă semne de compromis din partea Theresei May, iar discuțiile au fost suspendate până la summit-ul de la Bruxelles. Echipa sa s-a întâlnit marți cu unii dintre miniștrii de top al cabinetului May, printre care susținătorul Brexit, Michael Gove, și ministrul financiar pro-european, Philip Hammond.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri