Caută
Close this search box.

Summit-ul Putin-Kim: Un spectacol de camaraderie sau o metodă de a ajunge la un compromis privind Peninsula Coreeană?

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-a întâlnit joi un președinte rus, Vladimir Putin, la un summit menit să demonstreze că Washingtonul nu este singura putere capabilă să stabilească ordinea de zi în programul nuclear al Phenianului, relatează Reuters.

Cei doi lideri s-au angajat într-o zi de discuții în Vladivostok la două luni după ce summit-ul lui Kim cu președintele american Donald Trump s-a încheiat cu un dezacord distrugând speranțele unui progres privind negocierile nucleare.

Putin și Kim, în prima lor întâlnire față în față, în general au zâmbit și au dat mâna în afara locului de desfășurare a summit-ului, un campus universitar, apoi au șezut într-o sală de conferințe pentru a schimba salutări în fața camerelor. Putin a spus că speră că vizita lui Kim „ne va ajuta să înțelegem mai bine prin ce mijloace putem ajunge la o înțelegere pe peninsula coreeană, ce putem face împreună, ce poate face Rusia pentru a sprijini procesele pozitive care se desfășoară acum”. „Fără îndoială, vă salutăm eforturile de a dezvolta dialogul dintre Corei și de a normaliza relațiile nord-coreene cu Statele Unite”, a spus Putin.

Kim, care a sosit la Vladivostok o zi mai devreme la bordul trenului său blindat, i-a spus lui Putin că întâlnirea va contribui la întărirea și dezvoltarea relațiilor dintre Rusia și Coreea de Nord, care au o istorie lungă de prietenie. „Având în vedere că atenția mondială este concentrată asupra Peninsulei Coreene, vom avea un dialog foarte semnificativ pentru a evalua împreună politicile peninsulei coreene și pentru a împărtăși, coordona și studia opinia noastră”, a spus Kim.

Summit-ul de la Vladivostok oferă Phenianului posibilitatea de a căuta sprijin din noul cartier, Rusia, și posibila scutire de sancțiunile care îi afectează economia. Pentru Kremlin, summit-ul este o șansă de a arăta că este un jucător diplomatic global, în ciuda eforturilor Statelor Unite și ale altor state occidentale de a o izola. Dar, odată cu angajamentul Moscovei de a susține sancțiuni până când Nordul își dezmembrează programul nuclear, analiștii au declarat că summit-ul are puține șanse să ofere un ajutor tangibil Phenianului, dincolo de un spectacol de camaraderie.

Putin are un istoric de a face lideri mondiali să îl aștepte, dar miercuri, liderul rus a sosit la fața locului cu aproximativ o jumătate de oră înainte ca Kim să apară, potrivit unui reporter Reuters la fața locului.

Ultimul summit al lui Putin, cu un lider nord-coreean, a fost în 2002 când omologul său a fost Kim Jong-il, tatăl și predecesorul lui Kim Jong-un. Kim Jong-il s-a întâlnit, de asemenea, în 2011 cu Dmitri Medvedev, locotenentul Putin, care era atunci președinte rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri