Premierul britanic, Theresa May, a scris vineri președintelui Consiliului European, Donald Tusk, solicitând o întârziere a Brexit până în 30 iunie, dar a spus că intenționează să scoată Marea Britanie din UE mai devreme pentru a evita participarea la alegerile europene, informează Reuters.

Un oficial al UE a semnalat faptul că Donald Tusk ar putea fi dispus să ofere și mai mult timp: până la un an pentru politicienii din Marea Britanie aflați la cuțite ca să aprobe și să ratifice un plan. Cu toate acestea, Franța a indicat că nu este încă pregătită să accepte o prelungire, cu excepția cazului în care britanicii prezintă un plan clar care să justifice o astfel de întârziere. „Astăzi nu am ajuns acolo”, a declarat o sursă apropiată președintelui francez, Emmanuel Macron, pentru Reuters.

Marea Britanie urmează să părăsească UE într-o săptămână, însă May este nevoită să caute mai mult timp după ce parlamentul britanic nu a aprobat un acord de retragere. Partidul său Conservator este profund divizat, la fel ca principalul partid din opoziție, care a dus la o serie extraordinară de voturi neconcludente în parlament care au întins constituția nescrisă a Marii Britanii la limitele sale. Scenariile care conduc gama de la abandonarea bruscă a UE, fără niciun acord de ieșire până la anularea Brexit, au picat toate. Procedurile parlamentare neobișnuite au fost resuscitate din cărțile de reglementare care oferă dramă zilnică în Camera Comunelor, dar viitorul celei mai mari schimbări a generațiilor din Marea Britanie nu a devenit mai clar.

După ce a recunoscut în cele din urmă că guvernul său minoritar conservator nu a reușit să împiedice o afacere Brexit, May începe discuții săptămâna aceasta cu liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, în speranța că va veni cu o soluție transfrontalieră. Dar asta înseamnă acceptarea necesității unui timp îndelungat, inclusiv a posibilității ca Marea Britanie să participe la alegerile pentru Parlamentul European de pe 23 mai, pe care May a spus de mult că speră să le evite cu orice preț. „Regatul Unit propune ca această perioadă să se încheie la 30 iunie 2019”, a spus mai multe în scrisoare. „Guvernul va dori să fie de acord cu un calendar de ratificare care să permită Regatului Unit să se retragă din Uniunea Europeană înainte de 23 mai 2019 și, prin urmare, să anuleze alegerile pentru Parlamentul European, dar va continua să facă pregătiri responsabile pentru desfășurarea alegerilor în cazul în care acest lucru nu va fi posibil”.

Tusk, care vine săptămâna viitoare un summit al liderilor UE, va oferi Marii Britanii o prelungire flexibilă de până la un an, cu posibilitatea de a părăsi mai devreme, a declarat un oficial de rang înalt al UE. „Singura cale rezonabilă ar fi o extensie lungă, dar flexibilă. Aș spune că este o «flextension»”, a spus oficialul. Ca și în propunerea lui May, extinderea ar putea fi încheiată mai devreme dacă Marea Britanie va ratifica acordul de retragere. „Se pare că este un scenariu bun pentru ambele părți, deoarece oferă Regatului Unit toată flexibilitatea necesară, evitând în același timp nevoia de a se întâlni la fiecare câteva săptămâni pentru a discuta despre extensiile Brexit”, a declarat oficialul.

Orice extindere trebuie aprobată de toate cele 27 de țări din UE. În special, Franța a semnalat faptul că nu ar oferi în mod automat Londrei orice ar căuta. „Dacă nu reușim să înțelegem motivul pentru care Marea Britanie cere o prelungire, nu putem da un răspuns pozitiv”, a declarat ministrul Finanțelor, Bruno Le Maire, reporterilor la București. Sursa diplomatică franceză a numit ideea de extindere prematură și „nefericită”.

Cu toate acestea, alți politicieni europeni au semnalat că vor fi fericiți să ofere timp. Armin Laschet, premierul celui mai mare stat regional din Germania, Renania de Nord-Westfalia, a scris: „Dacă Marea Britanie cere o prelungire pentru a evita o ieșire haotică din UE cu riscuri incalculabile pentru sute de mii de locuri de muncă, ar trebui să fim de acord”. El a adăugat: „Cu cât mai mult cu atât mai bine. Asta înseamnă că și britanicii participă la alegerile europene”.

127 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here