Caută
Close this search box.

Tribunalul Bucureşti a anulat probe SRI în dosarul lui Elan Schwartzenberg, ca efect al deciziilor CCR

elan schwartzenberg

Mai multe decizii succesive ale CCR îşi arată efectele. SĂ luăm de exemplu dosarul lui Elan Schwartzenberg. Decizia nr. 51, din februarie 2016, nu mai permite SRI să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică (MST) pentru DNA.

Decizia nr. 91, din februarie 2018, nu mai permite folosirea de către SRI a mandatelor de siguranţă naţională (MSN) pentru corupţie, iar decizia nr. 22, din februarie 2018, obligă instanţele să elimine din dosare probele declarate prin deciziile anterioare ca fiind „obținute în mod nelegal”.

Tribunalul Bucureşti a eliminat mai multe interceptări obţinute de SRI cu ajutorul unor MSN (mandate de supraveghere naţională), în dosarul omului de afaceri israelian Elan Schwartzenberg şi a invocat decizia CCR nr. 22/2018.

„Constată nulitatea absolută parţială a încheierilor nr. …. şi nr. …. date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, încheieri declasificate parţial conform adresei nr…… În temeiul art. 102 (…) exclude din materialul probator procesele – verbale datate …. în care au fost redate în formă scrisă convorbirile şi comunicările telefonice interceptate în baza mandatelor ……privindu-l pe inculpatul Schwartzenberg Emilian.

În baza deciziei nr. 22/2018 a CCR dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică mai sus-menţionate, precum şi eliminarea referirilor la aceste mijloace şi a redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul nr. 220/P/2016.

Constată nulitatea absolută a raportului de constatare tehnico-ştiinţifică nr. …întocmit de …. Bucureşti. În temeiul art. 102 (…) exclude din materialul probator raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. …., iar în baza deciziei nr. 22/2018 a CCR dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestui mijloc de probă.

Constată nulitatea absolută a încheierilor nr. …., nr. …. în baza căreia au fost emise mandatele cu nr….. , încheieri date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală. În temeiul art. 102 (…) exclude din materialul probator procesele-verbale în care au fost redate în formă scrisă convorbirile şi comunicările telefonice interceptate în baza mandatelor mai sus-menţionate. În baza deciziei nr. 22/2018 a CCR dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică mai sus-menţionate”, a decis Tribunalul Capitalei.

Tribunalul a revocat şi mandatul de arestare preventivă şi a dispus restituirea dosarului la DNA pentru refacerea anchetei, însă decizia nu este definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri