Situaţia din România este extrem de volatilă şi, dacă această ţară nu răspunde corespunzător, Comisia Europeană va acţiona cu toate mijloacele avute la dispoziţie, a declarat luni comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, în dezbaterea privind statul de drept în România din plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Reprezentanta CE a spus că executivul comunitar îi solicită României să poarte consultări, să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi de cele incluse în raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Ea a menţionat, potrivit Digi24, că prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, şi premierul Viorica Dăncilă au avut mai multe întâlniri, ca şi experţii CE şi cei români, dar, din păcate, Comisia nu a ajuns la concluzia că „România este pe calea cea bună”.

„Nu am putut să ajungem la concluzia că România e din nou pe calea cea bună. Dacă nu se răspunde preocupărilor noastre, Comisia va trebui să acționeze, să folosească mijloacele pe care le are la dispoziție.

Dezbaterea de azi nu e despre chestiuni tehnice și nu dorim să vedem informații noi în legătură cu ceea ce am identificat deja în noiembrie. NU S-AU FĂCUT PROGRESE ÎN LEGĂTURĂ CU RECOMANDĂRILE DIN MCV și evoluțiile din România în legătură cu transpunerea unor directive au dus la preocupări în legătură cu incompatibilitatea cu dreptul european.

S-A ERODAT ÎNCREDEREA în urma unor ordonanțe recente și unor proceduri controversate de numire.

Situația legată de procedura de numire a viitorului procuror-șef al Parchetului European nu a facilitat lucrurile.

Discursul de azi este despre riscul foarte concret ca în România să se facă noi pași înapoi în legătură cu statul de drept și în mod specific în ceea ce privește independența justiției și lupta împotriva corupției”. (…)

Aceste elemente „arată o tendință extrem de îngrijorătoare: situația din România este extrem de volatilă, au fost luate grăbit decizii în legătură cu chestiuni esențiale.

Dacă nu se răspunde corespunzător acestor preocupări, Comisia va acționa cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție. Deci, Comisia cere României să poarte aceste consultări, să ajungă cât mai aproape de un consens și să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția și din procesul MCV. Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a conchis Vera Jourova.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here