Caută
Close this search box.

Vladimir Tismăneanu, despre Dosarul Revoluției: După aproape 30 de ani de la acel însângerat decembrie, Ion Iliescu și lacheul sau, Gelu Voican Voiculescu, au fost în sfârșit puși sub acuzare

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare, Iosif Rus, au fost trimiși luni în judecată, în Dosarul Revoluției, pentru săvârșirea de crime împotriva umanității.

Finalizarea anchetei și soluția decisă de procurori a fost anunțată luni dimineată de procurorul general Augustin Lazar, într-o declarație de presă la finalul căreia a cerut public scuze, în numele Ministerului Public, pentru durata excesivă a anchetei penale – 30 de ani.

Într-un comunicat postat la scurt timp pe site-ul Ministerului Public se reamintește mai întâi că una dintre prioritățile strategice ale Ministerului Public a fost si soluționarea așa numitelor „dosare istorice”, cum ar fi „Dosarul Gheorghe Ursu” și „Dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990”, trimis în judecată în iunie 2017.

„Astăzi, la aproape trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, după o evoluție complexă și complicată a cauzelor penale ce au avut ca obiect cercetarea faptelor săvârșite în acea perioadă, fapte ce au dus la căderea regimului comunist, suntem în măsură să anunțăm soluționarea acestui dosar esențial pentru aflarea adevărului despre istoria noastră recentă”, se arată în comunicatul de luni al Ministerului Public referitor la Dosarul Revoluției.

Astfel, prin rechizitoriul Secției Parchetelor Militare nr. 11/P/2014 din 05.04.2019, în dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimiși în judecată inculpatii: Iliescu Ion – fost președinte al României, Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României și general Rus Iosif – fost șef al Aviației Militare, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității.

În acest context, profesorul universitar și coordonatorul Raportului privind Analiza Dictaturii Comuniste din România, Vladimir Tismăneanu, a precizat pentru PSNews.ro că decizia de a-i trimite în judecată pe cei trei inculpați este firească, dar nu este suficientă, de vreme ce și alte nume ar trebui să se găsească pe liste vinovaților

“Iată că după aproape 30 de ani de la acel însângerat decembrie, Ion Iliescu și lacheul sau, Gelu Voican Voiculescu, au fost în sfârșit puși sub acuzare pentru crime împotriva umanității. Ion Iliescu a fost de câteva ori președinte al țării. Primul său mandat a fost, neîndoios, unul contrarevoluționar, deci s-a constituit ca o strategie restauratoare menită să conserve privilegiile unei nomenclaturi inepte și cinice, iremediabil rapace și coruptă.

Nu știu în schimb cum de au scăpat, pentru moment, Petre Roman, Virgil Magureanu și Teodor Brates de punerea sub acuzare alături de Iliescu, Voican și Iosif Rus. S-au comis crime împotriva umanității. A fost creată, deliberat și malefic, isteria „teroriștilor”. De pildă, vechiul securist Măgureanu era de-acum purtător de cuvânt al grupului de puciști. Aceștia au fost purtătorii unor dezinformări și intoxicări odioase”, a conchis profesorul universitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri