Caută
Close this search box.

20 de ani de închisoare pentru spionaj: Fost agent CIA închis pentru spionaj în favoarea Chinei

Un fost ofițer al CIA a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru dezvăluirea unor secrete militare unui agent chinez, a declarat departamentul de justiție al SUA, citat de BBC.

Kevin Mallory, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit vinovat de mai multe infracțiuni de spionaj în urma unui proces din iunie anul trecut. Vorbitorul fluent de Mandarin din Leesburg, Virginia, deținea o autorizație de securitate de cel mai înalt nivel și avea acces la documente confidențiale. El a fost condamnat pentru vânzarea de secrete către China pentru 25.000 de dolari. Dovezi de la procesul său au inclus un video de supraveghere care arăta scanarea documentelor clasificate pe un card de memorie digital la un oficiu poștal. De asemenea, a călătorit la Shanghai pentru a se întâlni cu un agent chinez în martie și aprilie 2017, a declarat departamentul de justiție. „Mallory nu numai că ne-a pus țara într-un mare risc, dar a pus în pericol viețile oamenilor care și-au pus în pericol siguranța pentru apărarea noastră națională”, a afirmat avocatul Zachary Terwilliger într-o declarație. „Acest caz ar trebui să trimită un mesaj oricui, având în vedere încălcarea încrederii publicului și compromiterea securității naționale”, a adăugat el. „Vom rămâne hotărâți și persecutați în urmărirea acestor cazuri dificile, dar critice de securitate națională”.

Departamentul de Justiție a spus că Mallory a avut o serie de locuri de muncă confidențiale cu agențiile guvernamentale. El a lucrat ca ofițer de caz sub acoperire pentru CIA și ca ofițer de informații pentru Agenția de Informații de Apărare (DIA).

„Acest caz este unul într-o tendință alarmantă de foști ofițeri americani de informații fiind vizați de China și trădând țara și colegii lor”, a declarat avocatul general adjunct John Demers în urma condamnării. La începutul acestei luni, fostul agent CIA, Jerry Chun Shing Lee, a pledat vinovat că a spionat pentru China. Procurorii au declarat că cetățeanul american naturalizat a fost plătit pentru a divulga informații despre activele sub acoperire din SUA. Iar în iunie anul trecut, fostul ofițer american de informații, Ron Rockwell Hansen, a fost, de asemenea, acuzat de încercarea de a spiona în favoarea Chinei. El a încercat să transmită informații și a primit cel puțin 800 000 de dolari pentru a acționa în calitate de agent chinez, a spus departamentul de justiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri