Caută
Close this search box.

Acum poţi afla dacă emailul ţi-a fost spart de hackeri. Studenţii români au creat primul site de acest fel

hackeri

Studenţii din București au creat primul site pe care românii pot verifica dacă email-urile lor le-au fost sparte şi pot cere sfatul unor experţi sau chiar documentele pe care trebuie să le prezinte poliţiei în cazul unei anchete.

În ultimii ani, peste un milion de adrese de mail au fost sparte în România. Cele mai multe aparțineau angajaților care lucrau în instituții publice. Aceștia și-au folosit adresele pentru a se conecta pe site-uri matrimoniale sau pentru a-și cumpăra vacanțe online.

Gabriel Puiu, student: A fost Camera Deputatilor, a fost Senatul, sunt conturi. A fost chiar și de la gov.ro, au fost bani, facultăți, sunt foarte diverse.

O astfel de greşeală poate duce la blocarea unei întregi companii sau chiar a unei instituţii publice.

„Un mail de HR a fost compromis, un atacator a intrat pe el și a distribuit în firma respectivă un malware, un virus, care are rolul de a infecta, de a extrage informații. Mailul e venit de la o persoană din firmă, toți îl vor deschide. Cel puțin o persoană va da click și au fost cazuri în care doar un click a afectat toată rețeaua”, spune Gabriel Puiu – student, potrivit digi24.

Când vine vorba de alegerea unei parole, unii români le fac extrem de uşoară treaba hackerilor.

„Uite, eu vreau să îmi pun o parolă: parola123 și vreau să văd dacă a fost în trecut compromisă și, evident, fiind o parolă foarte folosită de români. De fapt, toți oamenii preferă parolele ușor de reținut. Această parolă, de exemplu, a fost  compromisă de 8.370 de ori.

VERIFICATI AICI dacă mailul v-a fost spart

Aș recomanda să nu se folosească parole cu nume, prenume, CNP, număr de telefon, data nașterii sau combinate între ele și să fie diferite pe fiecare site”, ne sfătuieşte Gabriel Puiu.

Platforma inventată de şase studenţi la Politehnică a primit, în doar câteva zile, zeci de mesaje de la românii care s-au trezit cu parolele compromise.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri