Caută
Close this search box.

Agentul României la CEDO se luptă pentru Dragnea contra României

liviu dragnea

Agentul României la CEDO susţine plângerea depusă de Liviu Dragnea în loc să apere interesele statului român. Liviu Dragnea poate scăpa la CEDO și de condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare din Dosarul Fraude la referendum, după ce premierul Viorica Dăncilă a demis agentul guvernamental care pledase împotriva șefului PSD și a numit un nou agent care a răsturnat practic argumentele de până atunci ale României.

Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O’Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect.

Amintim că liderul PSD a depus o plângere la CEDO în 2017, prin care încearcă să scape de condamnarea definitivă din dosarul Referendumul (2 ani de închisoare cu suspendare), care l-a împiedicat să devină prim-ministru şi care s-ar putea comasa cu o eventuală nouă condamnare în dosarul „Bombonica”, aflat în fazele finale ale apelului la ICCJ.

HotNews a consultat documentele CEDO şi dezvăluie într-un amplu material publicat joi dimineaţa că Viorica Dancila a dat-o afară pe Catrinel Brumar (agentul României la CEDO până în februarie 2019) pentru a o înlocui cu Viorel Mocanu, iar acest tânăr avocat nu a făcut decât să susţină argumentele lui Dragnea în faţa Curţii Europene în detrimentul intereselor României.

Atunci când a atacat la CEDO condamnarea sa, Dragnea a avut ca principal argument că motivarea deciziei din 2016 a completului de 5 judecători ICCJ, publicată în februarie 2017, nu a fost semnată de doi dintre judecători: Livia Stanciu şi Luminiţa Zglimbea, care s-au pensionat înainte de redactarea motivării.

Dragnea invocă drept precedent la CEDO cazul „Cerovsek şi Bozicnik v. Slovenia” şi solicită să i se aplice şi lui aceeaşi soluţie, favorabilă petenţilor. Însă, în cazul din Slovenia, cei doi reclamanţi s-au plâns că au fost condamnaţi de judecători care nu au participat la proces.

De altfel, Catrinel Brumar a arătat, în contraargumentatia depusă la CEDO că situaţia lui Dragnea este complet diferită de cea din Slovenia.În cazul slovenilor, dosarul în care au fost condamnaţi a fost pierdut, iar după 3 ani a fost reconstituit şi motivarea deciziei a fost redactată de judecători care nu au participat la audieri, numai pe baza dosarului reconstituit, fără nicio implicare a magistratului care făcuse audierile.

În schimb, la Dragnea, toate cele 5 femei-judecator au participat la proces şi au dat verdictul, semnând şi minuta în 2016. Doar pe motivare nu apar două dintre semnăturile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri