Caută
Close this search box.

Alegeri pentru PE: Partidele tradiționale pierd teren în timp ce Verzii devin marii câștigători în contextul crizei climatice

Cu scoruri de două cifre în cele mai mari țări ale Europei, printre care un procent zdrobitor de 20 la sută în Germania, Verzii au înregistrat victorii în alegerile europarlamentare de duminică, ale căror alegători mai tineri au făcut apel la acțiuni de stopare a încălzirii globale, relatează AFP.

Partidul de mediu și-a dublat scorul în Germania de la ultimele alegeri pentru PE din 2014, aruncând social-democrații de pe tradiționalul loc al doilea. În Franța, Verzii au fost pe locul trei, cu 12%, în timp ce în Austria, Irlanda și Olanda au obținut scoruri de două cifre. În Marea Britanie, acestea au fost de 12,4%, aproape dublu față de scorul lor anterior, aruncând conservatorii de la guvernare pe locul cinci. „Pentru a vedea Partidul Verde care bate conservatorii până acum în aceste alegeri este cu adevărat uimitor. Ceva cutremurător se întâmplă în politica britanică și europeană”, a declarat Alexandra Phillips, candidat al Partidului Verde pentru Anglia de Sud-Est.

Cu cele două principale blocuri tradiționale ale UE – PPE conservatoare și social-democrații de centru-stânga proiectați să piardă teren, verzii ar putea deveni regaliști în Parlamentul European. „Aceasta este o duminică pentru viitor”, a declarat liderul Verzilor din Germania, Sven Giegold, într-o aprobare a grevelor școlare „Vinerea pentru viitor” de către studenții care au semnalat alarmarea cu privire la criza climatică. Omologul său din Franța, Yannick Jadot, l-a salutat ca „un val verde în care suntem principalii jucători”. Prim-ministrul Franței, Edouard Philippe, a recunoscut „mesajul privind situația de urgență ecologică”. „Oriunde în Europa, cetățenii noștri și în special cei mai tineri ne cer să acționăm cu hotărâre și asta vom face în Franța și în Europa”, a spus el.

În Irlanda, candidatul Partidului Verde, Ciaran Cuffe, s-a aflat pe primul loc în Dublin cu 23% din voturi, iar Verzii au fost în frunte și în alte două circumscripții din țară. Felicitând președintelui Verzilor, premierul irlandez, Leo Varadkar, a declarat că alegerile se refereau la acțiunile Brexit și la schimbările climatice. „Este un mesaj foarte clar din partea publicului că ei doresc să facem mai multe acțiuni în domeniul climei – și avem acest mesaj. Aceasta va necesita o mulțime de schimbări la nivel individual, la nivelul comunității și la nivel guvernamental”, a spus el pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri