Caută
Close this search box.

Amplificarea tensiunilor dintre Washington și Beijing: Nave americane de război navighează în Marea Chinei de Sud

Armata americană a afirmat că una dintre navele sale de război a navigat duminică în apropierea Scarborough Shoal în Marea Chinei de Sud, revendicată de China, o mișcare care ar putea ațâța Beijingul într-o perioadă de legături tensionate între cele două mari economii ale lumii, relatează Reuters.

Calea navigabilă aglomerată este unul dintre punctele tensionate în relația SUA-China, care include și un război comercial, sancțiuni americane și Taiwan. China a răspuns vineri cu un ton mai agresiv în războiul său comercial cu Statele Unite. Discuțiile dure s-au limitat la o săptămână Beijingul descoperind noi tarife de retorsiune.

Distrugătorul american Preble a efectuat operațiunea, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane pentru Reuters. „Preble a navigat în interiorul a 12 mile marine de Scarborough Reef pentru a contesta pretențiile maritime excesive și pentru a păstra accesul pe căile navigabile conform dreptului internațional”, a declarat comandantul Clay Doss, purtător de cuvânt al Flotei a șaptea. A fost cea de-a doua exploatare militară americană din Marea Chinei de Sud în ultima lună. Miercuri, șeful US Navy a declarat că libertatea sa de mișcare de navigație în Marea Chinei de Sud aflată în litigiu a atras mai multă atenție decât merita. Armata SUA deține o poziție îndelungată în care operațiunile sale se desfășoară în întreaga lume, inclusiv în zonele revendicate de aliați, și sunt separate de considerente politice.

Operațiunea a fost cea mai recentă încercare de a contracara ceea ce Washingtonul consideră drept eforturi ale Beijingului de a limita libertatea de navigație în apele strategice, în care funcționează navele chineze, japoneze și unele nave din Asia de Sud-Est. China pretinde aproape toată Marea Chinei de Sud și, deseori, bate Statele Unite și aliații săi în legătură cu operațiunile navale din apropierea insulelor ocupate de China.

Brunei, Indonezia, Malaiezia, Filipine, Taiwan și Vietnam au pretenții concurente în regiune.

China și Statele Unite au negociat în repetate rânduri „ghimpi” în trecut cu privire la ceea ce Washington spune că este militarizarea Beijingului în Marea Chinei de Sud prin construirea de instalații militare pe insulele artificiale și recife. China își apără construcția ca fiind necesară pentru autoapărare și declară că Statele Unite sunt responsabile pentru ameliorarea tensiunilor din regiune prin trimiterea de nave de război și avioane militare în apropierea insulelor revendicate de Beijing. Luna trecuta, șeful Marinei chineze a declarat ca libertatea navigației nu ar trebui folosită pentru a încălca drepturile altor state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri