Caută
Close this search box.

Angela Cristea de la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti spune că răbdarea CE e pe terminate

angela cristea

România se află la un pas de intrarea în mecanismul premergător activării Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, a declarat Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, într-un interviu pentru RFI.

Potrivit Angelei Cristea, răbdarea instituțiilor de la Bruxelles, cât și a statelor membre, este pe sfârșite. Bucureștiul ar trebui să-și îndeplinească în cel mai scurt timp obligațiile care îi revin în cadrul MCV și să aplice recomandările Comisiei.

Articolul 7, supranumit și „opțiunea nucleară”, ar putea lăsa un stat membru fără drept de vot în Consiliul Uniunii Europene.

Avertismentul Angelei Cristea

„Nu mai este foarte multă răbdare. Și nu știu cât este vorba de răbdarea Comisiei și cât de răbdarea statelor membre. Răbdarea e cam pe ducă și de aceea s-a și intervenit, dacă ați văzut, oarecum gradat.”

„A ieșit întâi, pe 30 aprilie, prim-vicepreședintele într-o conferință de presă, în care a explicat că vom acționa foarte repede dacă nu se iau măsuri sau dacă se iau măsuri contrare recomandărilor noastre.”

„Apoi, pe 10 mai, a venit o scrisoare care detalia niște lucruri pe care noi le mai transmiseserăm, dar în spatele ușilor închise.”

„Deci, contează foarte mult ce se întâmplă și ce nu se întâmplă în România, dar reacția va fi una foarte rapidă.”

„În privința corupției, noi avem toleranță zero peste tot. În cazul României și Bulgariei, noi avem un mecanism specific, care ne dă drepturi și obligații suplimentare. Se numește Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și a fost soluția de compromis pentru a permite celor două țări să adere în 2007, în condițiile în care nu îndepliniseră condițiile complet.”

„Vestea bună este că și noi, Comisia, și România avem același obiectiv, să închidem MCV. Vestea proastă este că nu ne-am pus încă de acord cum se poate face acest lucru. Nouă ne este destul de clar și de asta suntem foarte transparenți, rapoartele noastre sunt publice, sunt foarte tehnice și din păcate foarte puțină lume le citește – pentru că acolo se vede, de fapt, pe ce bază facem aceste recomandări.”

„Deci, pentru noi este foarte clar că odată aceste recomandări îndeplinite, mecanismul se poate închide. În ianuarie 2017, noi am fost cel mai aproape de închiderea mecanismului. După estimările noastre de atunci, se putea închide la sfârșitul anului.”

Așadar, spune reprezentantul Comisiei Europene la București, România a ratat șansa încheierii MCV când Guvernul PSD-ALDE a lansat ofensiva împotriva justiției, prin Ordonanța 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri