Caută
Close this search box.

Ascensiunea antisemitismului? Evreii din Germania avertizați să nu poarte kipa în public

Comisarul anti-semitism al guvernului german a cerut evreilor să evite purtarea în public a kipa, potrivit BBC.

Felix Klein i-a avertizat pe evrei să nu poarte kipa în anumite părți ale țării, ca urmare a creșterii antisemitismului. Klein a afirmat că opinia sa asupra acestei probleme „s-a schimbat în comparație cu ceea ce era înainte”. „Nu pot recomanda evreilor să poarte kipa în orice moment în Germania”, a declarat el pentru ziarul „Funke”.

O creștere accentuată a numărului de infracțiuni antisemite a fost înregistrată de guvernul german anul trecut. Cifrele oficiale au arătat că 1646 de crime de ură împotriva evreilor au fost comise în 2018 – o creștere de 10% față de anul precedent. Atacurile fizice împotriva evreilor din Germania au crescut, de asemenea, în aceeași perioadă, cu 62 de incidente violente înregistrate, de la 37 în 2017. Vorbind ziarului „Handelsblatt”, ministrul Justiției, Katarina Barley, a declarat că creșterea numărului de crime antisemite a fost „rușinoasă pentru țara noastră”.

Klein a sugerat că „ridicarea inhibițiilor și inconvenientele” societății ar putea fi în spatele crizei antisemite. Internetul, social media și „atacurile constante împotriva culturii noastre de comemorare” pot fi factori care contribuie, a spus el. El a cerut, de asemenea, ofițerilor de poliție, profesorilor și avocaților să primească cursuri de formare pentru a clarifica „ce este permis și ce nu este” când „se ocupă de antisemitism”.

Comentariile sale au venit la câteva săptămâni după ce expertul german în domeniul antisemitismului a spus că prejudecățile au rămas „înrădăcinate” în societatea germană. „Antisemitismul a fost întotdeauna aici, dar cred că recent a devenit din ce în ce mai puternic, mai agresiv și flagrant”, a declarat Claudia Vanoni agenției de știri AFP.

De ce este în creștere antisemitismul?

Grupurile evreiești au avertizat că o creștere a popularității grupurilor de extremă dreaptă încurajează antisemitismul și ura față de alte minorități din întreaga Europă. Din 2017, Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreaptă, a fost principalul partid de opoziție al țării. AfD este deschis împotriva imigrației, dar partidul neagă că ar împărtăși opiniile antisemite. Cu toate acestea, o serie de comentarii din partea politicienilor lor, inclusiv observații despre Holocaust, au atras critici din partea grupurilor evreiești și a altor politicieni.

Anul trecut, un sondaj realizat printre evreii europeni a arătat că mulți dintre ei erau din ce în ce mai îngrijorați de antisemitism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri