Caută
Close this search box.

Asta-nseamnă să fii la IICMER! Radu Preda va fi hirotonisit diacon la Parohia Buna Vestire din Munchen

radu preda

Teologul Radu Preda, directorul IICMER, este acuzat că gestionează prost banii Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului. De mai bine de doi ani, Institutul se află în mijlocul unui scandal iscat între angajați și director.

Deși a anunțat că pleacă de la conducerea Institutului, Radu Preda a fost numit pe 28 martie pentru un nou mandat de cinci ani de către premierul Viorica Dăncilă. Pe de altă parte, pe 18 mai are loc la Stuttgart hirotonisirea ca diacon a lui Radu Preda, care ar urma să slujească în parohia Buna Vestire din Munchen. Pe margine, se pregătește istoricul Marius Oprea care nu exclude posibilitatea de a prelua șefia IICCMER.

Nemulțumirile cercetătorilor din subordinea lui Preda țin de modul acestuia de a gestiona problemele instituției și de obiceiurile acestuia de a profita la maximum de beneficiile funcției de demnitar public. Potrivit unor controale efectuate de Secretariatul General al Guvernului (SGG) și de Curtea de Conturi în 2017, la IICCMER s-au cheltuit importante sume de bani pentru ”protocol” fără a se respecta normele în vigoare privind decontările.

Conform documentelor verificate de inspectorii statului, directorul institutului a decontat inclusiv transportul la aeroport când plecau din țară, sume cuprinse între 20 și 100 de lei, reprezentând facturi UBER sau bonuri de taxi.

Astfel, raportul SGG din august 2017 relevă faptul că la baza cheltuielilor de protocol stau documente justificative care ”nu cuprind toate elementele legale, cum ar fi semnăturile persoanelor participante la protocol, precum și neîncadrarea în limitele mexime în cadrul cărora se pot aproba cheltuieli pentru acțiuni de protocol”. Astfel, aproape 10.000 de lei s-au cheltuit pe mese de protocol, fără a exista un tabel nominal cu participanții la acțiune.

Același raport mai arată că în trei ani, adică perioada supusă controlului, președintele IICCMER a făcut 30 de deplasări externe, o vizită de o săptămână în Statele Unite fiind decontată fără memorandum. Față de acest ultim aspect, inspectorii SGG au remarcat că Radu Preda a plecat în 2015 în SUA alături de alți patru salariați ai institutului, iar doi dintre ei prelungit cu 5 zile șederea, pe motiv că urmează un stagiu de documentare la Biblioteca Congresului, însă fără a avea un referat aprobat.

O altă neregulă descoperită în urma controlului este aceea că activitatea științifică a instituției nu a fost validată, deoarece Consiliul Științific nu s-a întrunit în ultimii 3 ani.

Alte nereguli descoperite de inspectorii SGG au vizat angajarea fără licitație a unor avocați care să reprezinte interesele IICCMER, pentru care s-au plătit între 2000 și 3000 de lei pe lună, dar și cheltuieli privind servicii de editare opere de 100.983 de lei în 2016, fără ”respectarea conținutului operațiunilor economice derulate”.

Tot atunci, s-a constatat că numirea persoanelor pe funcții de conducere, pe perioadă nedeterminată, s-a făcut fără a se ține cont de condițiile de promovare, conform prevederilor legale în materie” și ”numirea unor persoane pe funcții de conducere a condus la dobândirea calității de membru în Comitetul director”.

Un alt audit, din luna mai 2017 al Curții de Conturi, arată că ”în 2016, entitatea a a achiziționat bunuri și servicii în sumă totală de 518.864 de lei, fără respectarea prevederilor legislației în vigoare, respectiv nu au fost efectuate prospectări ale pieței în vederea selectării celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic”.

Situația tensionată de la IICCMER a fost alimentată și de anunțul potrivit căruia Radu Preda nu va mai candida pentru un al doilea mandat, după trei săptămâni acesta fiind numit reinvestit în funcție pentru un nou mandat de cinci ani.

Plecarea lui Preda în Germania este aproape sigură, având în vedere că pe 18 mai are loc la Stuttgart hirotonisirea ca diacon a lui Radu Preda, anunțul fiind publicat pe pagina de internet a bisericii din Stuttgart.  Potrivit surselor G4Media.ro din Institut, Radu Preda ar  urma să slujească în parohia Buna Vestire din Munchen.

În acest moment, la IICCMER sunt prezenți inspectorii Corpului de Control al primului ministru într-o misiune de documentare. G4Media a cerut Guvernului să pună la dispoziție temele misiunii, răspunsul fiind că, ”pentru clarificarea obiectivelor stabilite, au fost solicitate date și informații de la entitatea verificată, precum și faptul că nu a fost întocmit materialul de control, nu putem da curs favorabil solicitării dumneavoastră”.

”În loc să vă intereseze temele pe care le avem noi. Nu vă este puțină jenă? Că nu este o instituție care se ocupă de resursele naturale ale țării, ci de crimele care s-au comis în numele statului. Corpul de control care este acum în instituție este într-o misiune de informare, nu face un control. Dați-mi întrebările în scris și vă răspund”, a declarat Preda.

Surse din interiorul institutului ne-au declarat sub protecția anonimatului că Preda folosea până anul trecut mașina instituției în interes personal aproape zilnic și că a făcut o serie de achiziții păguboase pentru IICCMER. ”Peste tot folosește mașina instituției, atât el, cît și soția se ducea cu mașina la Cluj, uneori de două ori pe lună, unde preda la facultatea de Teologie. Aproape zilnic se deplasa la piața sau supermarket. Microbuzul institutului zace nefolosit, a făcut două curse în doi ani, are 2.000 de kilometri și a costat 30.000 de euro. Nu mai are reviziile făcute, nimeni nu se interesează de el”, ne-a declarat un contestatar al directorului Preda.

În acest moment, o altă problemă serioasă a IICCMER este lipsa proiectelor de cercetare, adică exact menirea pentru care a fost înființat institutul. ”E un blocaj total, niciun proiect. Asta dacă nu luăm în considerare deplasările în străinătate ale președintelui, care și alea sunt deplasări pe la biserici”, susține un angajat al IICCMER.

De altfel, în ianuarie 2019, Institutul a fost anunțat de Fundația Konrad Adenauer că întrerupe colaborarea cu IICCMER deoarece ”nu se mai îndeplinesc condițiile necesare pentru un parteneriat între instituții”, se arată în scrisoarea de încetare a colaborării. ”Nu mai avem acum niciun proiect în derulare. Am rămas cu o singură Școală de vară, finanțată de Institutul Cultural Român (ICR)”, susține un fost angajat.

Radu Preda zice că va pleca la o parohie din Munchen, dar angajații instituției explică numirea lui pentru un nou mandat prin aceea că nu a dorit să renunțe la candidatură, deoarece ar fi pierdut salariul lunar de 8.000 de lei. ”Miza nu era un mandat nou de 5 ani, a tot susținut că va obține o prelungire de 1 an, dar asta nu era legal posibil, ci doar un nou mandat. Ar fi pierdut salariul de 8.000 de lei, plus deconturile lunare. Înțelegerea pentru un nou mandat a fost parafată pe 9 martie, de ziua luptătorului anticomunist, când s-au întâlnit într-un cerc restrâns Călin Popescu Tăriceanu, Radu Preda, Marius Oprea și Emil Constantinescu. Cu o zi înainte de reinvestirea lui Preda pentru un nou mandat, hârtiile nu erau la mapa premierului, sunt sigur că habar nu are ce a semnat”, ne-a mai declarat sursa amintită.

Istoricul Marius Oprea susține că a auzit discuții pe tema plecării lui Preda înainte de terminarea mandatului și că nu exclude să ocupe funcția de director al IICCMER. ”Nu m-am implicat nici într-o parte, nici în alta. Este o situație pe care nu vreau să o comentez. Mie nu mi s-a propus în mod oficial, nimic. Dacă mi se va face o asemenea propunere în viitor, bineînțeles că voi accepta. Voi fi onorat să preiau proiectul pe care l-am și nășit, ca să zic așa”, ne-a declarat Marius Oprea.

IICMER este o instituție finanțată de la bugetul de stat și se află în subordinea Secretariatul General al Guvernului (SGG). În 2017, instituția a avut un buget de 4.911.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri