Caută
Close this search box.

Când doi se ceartă, al treilea … pierde: Companiile din UE „prinse în focul” războiului comercial dintre SUA și China

Companiile europene sunt „prinse în focul” războiului comercial dintre SUA și China și doar câteva sunt optimiste cu privire la viitorul lor în cea de-a doua cea mai mare economie din lume, a arătat luni un sondaj de afaceri, potrivit AFP.

Conflictul dintre Beijing și Washington nu este în beneficiul companiilor europene, contrar a ceea ce ar fi sperat unii la începutul litigiului de anul trecut, potrivit Camerei de Comerț a Uniunii Europene în China. „Acum, tensiunile comerciale sunt văzute ca o altă incertitudine privind mediul de afaceri, ceva care nu va fi rezolvat rapid dacă există sau nu o afacere”, a declarat vicepreședintele Camerei, Charlotte Roule. „Tensiunile comerciale, conform membrilor noștri, nu sunt bune pentru afaceri”.

Potrivit sondajului, războiul comercial este una dintre preocupările principale pentru firmele europene din China (23%), după încetinirea economică a Chinei (45%), economia globală (27%) și creșterea costurilor forței de muncă în China (23% ). Studiul, care a primit răspunsuri de la 585 de firme, a fost efectuat în ianuarie, pe măsură ce tensiunile comerciale trans-Pacific au încetinit. Acestea s-au redus din nou la începutul lunii mai, în timp ce Statele Unite și China au înregistrat o creștere bruscă a tarifelor vamale punitive. Dar, la începutul acestui an, un sfert din companiile europene din China au declarat că sufereau deja de creșterea tarifelor din SUA pentru produsele chinezești. Multe companii europene fabrică produse în China și le exportă în întreaga lume. Un număr mic (șase la sută) s-a mutat deja pentru a eluda sancțiunile din SUA sau intenționează să o facă în altă parte în Asia sau Europa. Dar europenii spun că împărtășesc multe dintre nemulțumirile ridicate de administrația Trump în campania sa împotriva Beijingului. „Problemele fundamentale care conduc războiul comercial trebuie soluționate prin abordarea barierelor de acces la piață și a provocărilor de reglementare, abordând în același timp și reforma SPE și transferul tehnic forțat”, a subliniat Roule. Aproximativ 20% dintre companiile intervievate s-au plâns că sunt forțate să facă transferuri tehnologice în beneficiul unui partener chinez, dublu față de cifra de acum doi ani. Pentru un sfert (24%), astfel de transferuri au fost în curs de desfășurare. Această stare de lucruri a fost „inacceptabilă”, a spus Roule. „Autoritățile spun că nu mai există transferuri de tehnologie, dar acest lucru nu este ceea ce vedem în sondajul nostru”, a spus ea.

Mai mult de jumătate dintre companii au declarat că protecția juridică a proprietății intelectuale este „inadecvată”, iar 45% spun că suferă „tratament inegal” în comparație cu omologii lor chinezi. Firmele de stat și subvențiile lor sunt principala lor forță de controversă. Europenii acuză în mare măsură aceste companii că beneficiază de un tratament preferențial, 62% spunând că au un acces mai bun la contractele publice. Iar perspectiva devine mai sumbră: doar 45% dintre firmele chestionate spun că sunt optimiste cu privire la perspectivele de creștere pentru sectorul lor în următorii doi ani, față de 62% în urmă cu un an. Jumătate nu se așteaptă să vadă condiții de concurență echitabile în următorii cinci ani sau chiar mai departe. 53% spun că afacerile au devenit mai dificile în ultimul an, de la 48 % în urmă cu un an, cu „reguli și regulamente ambigue” de completare a listei de obstacole citate de companii. Dificultățile cu acces la internet, monitorizate îndeaproape și cenzurate de guvernul comunist, reprezintă un factor nefavorabil pentru 51% dintre respondenți.

În ciuda problemelor, China rămâne una dintre primele trei destinații globale pentru investiții viitoare de către 62% dintre companiile intervievate, o ușoară creștere față de anul trecut, în timp ce 56% intenționează să-și extindă afacerile în țară în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri