Caută
Close this search box.

Cannes 2019: Festivalul s-a deschis cu zombi şi vedete de cinci stele

cannes 2019

Actorii Charlotte Gainsbourg şi Javier Bardem au deschis cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, un eveniment la care participă numeroase staruri din domeniu şi care a demarat prin proiecţia lungmetrajului cu zombi „The Dead Don’t Die”, de Jim Jarmusch.

Bill Murray, Chloé Sévigny, Adam Driver, Tilda Swinton şi Selena Gomez au fost prezenţi pe covorul roşu la proiecţia filmului lui Jim Jarmusch în cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului de pe Croazetă, care l-a avut drept gazdă, ca şi anul trecut, pe actorul Edouard Baer.

Un omagiu i-a fost adus regizoarei Agnès Varda, care a murit la finalul lunii martie. De altfel, imaginea acesteia a fost aleasă şi pentru afişul oficial al Cannes 2019.

A urmat prezentarea juriului de anul acesta. Actriţa americană Elle Fanning şi cineaştii grec Yórgos Lánthimos şi francez Robin Campillo se numără printre membrii juriului internaţional al festivalului, prezidat de regizorul mexican Alejandro González Iñárritu. Lor li s-au alăturat creatorul de benzi desenate şi regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista şi regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa şi regizoarea Maïmouna N’Diaye, din Burkina Faso.

„Vom face tot ce putem pentru a găsi bijuteria care a rezonat cel mai mult în noi”, a declarat Iñárritu, adăugând că vor face acest lucru chiar dacă „singurul judecător în cinema este timpul”.

Poveşti despre crime, vedete, Hollywood, islamismul radical şi lecţiile oferite de istorie sunt în meniul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 14 – 25 mai.

„Veţi vedea regizoare, filme de debut, americani, zombi, manipulări genetice”, a anunţat directorul artistic al festivalului, Thierry Fremaux, în conferinţa în care a dezvăluit cele 21 de lungmetraje care concurează anul acesta pentru Palme d’Or.

Competiţia este acerbă, în total, cinci dintre regizorii din competiţia de anul acesta au primit deja un premiu Palme d’Or.

Lungmetrajul lui Jim Jarmusch este unul dintre cele patru filme americane din competiţia internaţională.

Un altul este „Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino, care va aduce o pleiadă de staruri pe Croazetă. Având acţiunea situată în 1969, la Hollywood, şi pe fundal oribilele crime săvârşite de secta lui Charles Manson, printre care şi asasinarea actriţei Sharon Tate, filmul lui Tarantino îi are în distribuţie pe Leonardo DiCaprio, Brad Pitt şi Margot Robbie şi va avea premiera la Cannes la 25 de ani de când regizorul a obţinut premiul Palme d’Or pentru „Pulp Fiction”.

Anul acesta, competiţia oficială include şi patru regizoare, cunoscută fiind problema lipsei de vizibilitate cu care se confruntă femeile în industrie: austriaca Jessica Hausner, franco-senegaleza Mati Diop şi franţuzoaicele Celine Sciamma şi Justine Triet. Însă numărul acestora este mic în comparaţie cu selecţiile altor festivaluri de categorie A, precum cel de la Berlin, unde, anul acesta, aproape jumătate din filmele din competiţie au fost semnate de regizoare, potrivit dpa.com.

Până în prezent, neozeelandeza Jane Campion este singura femeie care a obţinut premiul Palme d’Or, cu „Pianul/ The Piano”, în 1993.

În competiţia oficială de la Cannes de anul acesta nu au fost incluse filme realizate de cineaşti mari cu ajutorul platformei de streaming Netflix. Organizatorii festivalului şi cei de la Netflix sunt blocaţi într-un conflict considerat definitoriu în dezvoltarea cinema-ului modern, micile versus marile ecrane. Organizatorii festivalului consideră că filmele produse de Netflix nu respectă regulile de eligibilitate, printre care se numără difuzarea producţiilor în cinematografele din Franţa.

Printre ceilalţi regizori din competiţia oficială se mai numără spaniolul Pedro Almodovar, pentru a şasea oară în cursa pentru Palme d’Or – nu a obţinut niciodată trofeul -, cu „Pain and Glory”, dar şi britanicul Ken Loach, membri al exclusivistului club al celor care deţin două mari trofee ale acestui eveniment. Loach revine pe Croazetă cu „Sorry I Missed You”.

Belgienii cunoscuţi ca fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne speră să scrie istorie la Cannes, după două trofee Palme d’Or, cu „The Young Ahmed”, o poveste despre islamismul radical.

Există însă şi debutanţi în competiţia oficială – nu şi pentru restul secţiunilor din Festivalul de la Cannes -, precum românul Corneliu Porumboiu, care concurează cu „La Gomerra”.

Regizorul independent american Terrence Malick se întoarce şi el la Cannes, cu „A Hidden Life”, la opt ani după ce a obţinut premiul Palme d’Or pentru „The Tree of Life”.

În afara competiţiei, show-ul este asigurat pe covorul roşu de vedete din alte domenii decât cinematografia. Starul pop Elton John este aşteptat pe Croazetă pentru premiera filmului „Rocketman”, o biografie a sa regizată de londonezul Dexter Fletcher.

Cannes îi va aduce un omagiu şi superstarului fotbalului Maradona, cu un documentar regizat de britanicul Asif Kapadia, care include şi imagini inedite din viaţa argentinianului.

Ambele filme vor fi proiectate în afara competiţiei.

Cannes nu este Cannes fără polemici. Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes şi-au apărat, luni, gestul de a-i oferi lui Alain Delon un premiu Palme d’Or onorific, spunând despre acesta – criticat recent pentru comentariile controversate despre femei şi homosexuali – că „nu este perfect”, dar are dreptul de a-şi exprima opiniile.

O petiţie contra decernării premiului Palme d’Or onorific lui Alain Delon a fost iniţiată online recent, peste 19.000 de semnatari manifestându-şi astfel indignarea faţă de declaraţii controversate ale actorului. Organizaţia americană Women and Hollywood îi reproşează veteranului actor francez comentarii jignitoare despre femei, comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) şi migranţi. Mai precis, Delon a recunoscut că a pălmuit femei şi a declarat că homosexualii sunt „contra-naturii” şi că nu ar trebui să aibă dreptul să aibă sau să adopte copii. De asemenea, Delon a declarat că Franţa nu ar trebui să primească migranţi, potrivit francetvinfo.fr.

În 2018, premiul Palme d’Or a revenit producţiei japoneze „Shoplifters”, de Kore-eda Hirokazu, care ulterior a fost nominalizată la premiul Oscar pentru film străin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri