UDMR a oferit o surpriză de proporţii înainte de alegeri. Liderii partidului s-au reunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a rupe protocolul de colaborare parlamentară cu PSD.

Motivul oficial, scandalul mormintelor din Valea Uzului.

Scandal uriaş după ce maghiarii au profanat cimitirul eroilor români din Valea Uzului, punând saci de gunoi pe cruci

„Considerăm atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabilă atât din punct de vedere etnic, moral, cât şi politic. Solicităm Guvernului să înlăture construcţiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului şi să demareze cercetările din oficiu privind abuzurile primarului din Dărmăneşti şi ale celorlalţi autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor.

Luând toate acestea în considerare, UDMR nu va susţine nici o iniţiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect“.

Care ar fi adevăratul motiv

Potrivit sondajelor comandate de UDMR, formaţiunea maghiară abia atinge pragul de 4%. Numai o mobilizare pe ultima sută de metri i-ar scoate pe maghiarii nemulţumiţi la urne.

Surse din conducerea partidului au explicat pentru Adevărul că liderii UDMR au primit foarte multe mesaje critice din partea electoratului despre colaborarea cu PSD şi în special cu Liviu Dragnea.

Astfel, Kelemen Hunor încearcă să salveze situaţia printr-o mişcare de imagine: va rupe protocolul cu PSD cu două zile înainte de scrutin, teorie susţinută şi de Traian Băsescu.

Totuşi, pentru a se despărţi în condiţii amiabile de PSD, cu care a avurt o relaţie foarte bună în ultimii doi ani şi jumătate, Kelemen Hunor a găsit pretextul scandalului din Valea Uzului.

UDMR reclamă existenţa unei duble măsuri a autorităţilor române în scandalul cimitirului. Liderii maghiari sunt nemulţumiţi că autorităţile judiciare nu au declanşat cercetări şi faţă de decizia Primăriei Dărmăneşti de a amplasa crucile eroilor români pe locul în care UDMR susţine că ar exista rămăşiţele militarilor maghiari, potrivit G4Media.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here