Caută
Close this search box.

CCR ar putea să respingă pentru a doua oară modificările PSD-ALDE la Codurile Penale

ccr

Curtea Constituțională (CCR) ar putea respinge pentru a doua oară modificările aduse de majoritatea PSD-ALDE-UDMR la Codurile Penale.

Potrivit acestora, parlamentarii din Comisia specială condusă de Florin Iordache au pus greșit în aplicare decizia Curții Constituționale, care a mai respins o dată modificările aduse celor două acte normative.

CCR a amânat săptămâna trecută o decizie în privința modificărilor aduse Codurilor Penale pentru marți, 28 mai.

Unul dintre judecătorii raportori în această speță este chiar președintele Curții Constituționale, fostul deputat PSD, Valer Dorneanu. Acesta vizează reînnoirea mandatului de șef al CCR, la alegerile care vor avea loc luna viitoare.

Concret, unul dintre motivele pentru care va fi retrimis în Parlament Codul Penal este articolul referitor la prescripția faptei penale. În decizia de anul trecut prin care au respins inițial Codul Penal, judecătorii constituționali au explicat că „întreruperea termenului de prescripție, cu consecința curgerii unui nou termen de prescripție, nu poate fi raportată la persoană, ci la faptă, acesta din urmă fiind criteriul care ține de natura prescripției.”

Dar, în urma reexaminării în Comisia Iordache, Parlamentul a preluat forma în vigoare a art. 155 alin. (2) din Codul Penal, ceea ce înseamnă că nu a fost respectată decizia CCR.

Pe 10 mai, președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională modificările aduse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, făcute pe repede înainte de Comisia Iordache și care au fost votate după doar două săptămâni de simulacru de dezbatere. Ambele legi îi fuseseră transmise președintelui pentru promulgare pe 2 mai.

Anterior, și PNL, și USR au atacat modificările aduse celor două acte normative la Curtea Constituțională.

Reamintim că PSD și ALDE au introdus în Codurile penale modificări majore care ar echivala cu o amnistie mascată.

Modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală au fost adoptate pe 24 aprilie de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. S-au înregistrat 181 de voturi ”pentru”, 83 ”împotrivă” și o abținere în cazul Codului de procedură penală și de voturi 180 de voturi ”pentru”, 81 ”împotrivă” și 2 abțineri (detalii aici). Cele două acte normative au trecut cu sprijinul deputaților UDMR și de la alte partide, deoarece coaliția PSD-ALDE nu mai are de anul trecut majoritate în Camera Deputaților. În timpul votului pe articole, ministrul PSD al Dezvoltării, Daniel Suciu, a stat în aceeași bancă cu liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, cel care indică modul în care votează parlamentarii formațiunii. De altfel, UDMR a votat și în comisia Iordache modificările aduse de PSD și ALDE celor două Coduri penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri