Caută
Close this search box.

Ce avea în traistă un șaman acum 1000 de ani?

Șamanii care trăiau în America de Sud în urmă cu un mileniu aveau o adevărată farmacopee în trusele lor. Potrivit Science Alert traista unui astfel de șaman, recent descoperită în Bolivia, conținea o pungă specială în care s-au depistat urmele mai multor plante psihotrope, precum și o cantitate impresionantă de accesorii folosite la consumul acestor substanțe. Pe lângă pungă, care era alcătuită din pielea de pe trei boturi de vulpe, traista mai conținea două tăblițe de lemn, care erau folosite pentru a toca mărunt plantele psihotrope, două spatule de os, o bentiță țesută și un tub de care erau atașate două șuvițe de păr uman. Tubul era folosit pentru a fuma plantele halucinogene.

Știam deja că substanțele psihotrope erau importante pentru activitățile spirituale și religioase ale societăților din regiunea central-sudică a Anzilor, însă nu știam că acești oameni foloseau atâția compuși diferiți, pe care probabil că îi combinau. Este cel mai mare număr de substanțe psihoactive descoperite vreodată într-un singur ansamblu arheologic din America de Sud”, a afirmat antropologul Jose Capriles, de la Universitatea Penn State.

De-a lungul istoriei, oameni din lumea întreagă au folosit substanțe pe bază de plante pentru a-și modifica percepția asupra realității, adeseori în contexte religioase sau rituale. Dacă vom afla care erau aceste plante și cum erau întrebuințate, putem înțelege foarte multe despre cunoștințele oamenilor antici legate de plante și putem afla care plante erau mai importante din punct de vedere cultural.

În 2008 și 2010, arheologii nu căutau în mod special substanțe psihotrope, ci urme de așezări umane în regiunea aridă și stâncoasă de pe valea râului Sora, din Bolivia. Acolo, într-o peșteră numită Cueva del Chileno, arheologii au descoperit traista de piele. Datarea cu radiocarbon a pielii a arătat faptul că obiectul avea în jur de 1.000 de ani vechime. Folosind un bisturiu, echipa a luat o mostră din materialul care căptușea interiorul pungii și a analizat-o prin tehnici care permit identificarea chiar și a unor cantități minuscule de substanță. Descoperirile indică faptul că punga ar fi putut conține patru sau cinci plante diferite, dar cu certitudine trei.

„Au fost identificate urme de bufotenină, dimetiltriptamină (DMT), harmină și cocaină, inclusiv substanța rezultată din degradarea cocainei, adică benzoilecgonină, ceea ce indică faptul că cel puțin trei plante care conțineau acești compuși făceau parte din accesoriile șamanilor. Este vorba de o traistă folosită la ritualuri, care conținea atât harmină, cât și dimetiltriptamină, cele două ingrediente primare ale ayahuasca (o băutură psihedelică pe bază de plante)”, au scris cercetătorii în lucrarea  lor.

Nu se știe cât de răspândit era consumul de ayahuasca sau de când a început să fie consumată această băutură – poate de milenii întregi sau numai de câteva secole. Desigur, este imposibil să aflăm din această mostră cum anume erau pregătite plantele, dar ea demonstrează că locuitorii din valea râului Sora cunoșteau proprietățile plantei cu un mileniu în urmă. Cea mai probabilă ipoteză este că proprietarul acestei traiste era un șaman. Acești lideri spirituali erau cei care știau cum să folosească plantele ca să ajungă la o stare neobișnuită a percepțiilor pentru a comunica cu lumea spiritelor.

Trusa mai demonstrează că, pe lângă cunoștințele impresionante despre plante și proprietățile lor, acești oameni făceau eforturi semnificative pentru a obține substanțe psihotrope – ceea ce arată importanța pe care o acordau legăturii cu „lumea spiritelor”.

„Niciunul dintre compușii psihoactivi pe care i-am găsit nu provin din plante care cresc în această zonă din Anzi. Acest lucru indică faptul că existau niște rețele de schimb elaborate sau că individul căruia îi aparținea traista mergea în diferite zone pentru a procura această plantă specială”, a explicat arheologul Melanie Miller, de la Universitatea din Otago. Această descoperire ne amintește de faptul că oamenii din trecut cunoșteau bine puterile plantelor și felul în care ar fi putut fi întrebuințate și le căutau pentru proprietățile lor medicinale și psihoactive.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri