Sindicatul Dicasterial spune, după ce s-a sinucis o grefieră din Iaşi, că angajaţii din sistem cedează stresului pentru că tolerează abuzurile şi presiunea la care sunt supuşi şi continuă să efectueze atribuţiile magistraţilor, lucrând nelegal peste 8 ore de muncă zilnic.

„O colegă de-a noastră a pierdut lupta cu sistemul şi a recurs la acest gest regretabil pentru că a cedat în faţa stresului şi a nedreptăţilor la care a fost supusă. Iar despre aceste aspecte referitoare la subfinanţarea cronică a sistemului, numărul mare de dosare aflate în lucru, condiţiile improprii de la locul de muncă, a sutelor de ore suplimentare efectuate fără a fi compensate, Sindicatul DICASTERIAL a sesizat în nenumărate rânduri ministerul şi factorii de decizie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de sindicatul DICASTERIAL.

Potrivit sursei citate, sindicatul a solicitat parchetelor şi instanţelor începerea negocierilor colective pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă, unde sunt prevăzute şi condiţii referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă.

„Printre aceste prevederi intenţionăm să stabilim în sarcina angajatorului obligaţii în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor psihosociale la locul de muncă, măsuri concrete pentru diminuarea stresului şi a suprasolicitării neuropsihice, dar şi analize medicale şi psihologice menite să identifice vulnerabilităţile stării de sănătate a grefierilor. Cu titlu de exemplu, indicăm conducerea Curţii de Apel Iaşi care a refuzat începerea negocierilor, încălcând astfel prevederile art. 129 alin. 1 din Legea 62/2011: „Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi”, se arată în comunicatul menţionat.

Sindicaliştii mai arată că vina acestor tragedii este una colectivă, deoarece grefierii tolerează „abuzurile şi presiunea la care sunt supuşi”.

„Acceptăm de multe ori compromisuri care sunt în defavoarea noastră şi care ne macină zi de zi în mod ireversibil. Iar pentru ca şi cei din afara sistemului să înţeleagă despre ce vorbim, le vom da exemplul unui coleg care a venit la primul protest naţional al grefierilor din 22.03.2019 şi avea scris pe o coală de hârtie mesajul: „Vreau să văd soarele”. Mulţi nu ştiu că sunt grefieri care în zilele de toamnă şi iarnă, vin la 7 dimineaţa la serviciu pe întuneric, lucrează 12 ore într-un birou din vreun subsol sau fără geam şi pleacă acasă la ora 19:00, când este tot întuneric. Dacă vom continua să ne complacem în această situaţia, dacă vom continua să lucrăm nelegal peste 8 ore de muncă zilnic, dacă vom continua să exercităm sarcini şi atribuţii în locul magistraţilor, ne vom merita soarta”, se mai arată în comunicatul Sindicatului DICASTERIAL.

Precizările vin după ce o grefieră de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a murit după ce s-a aruncat, vineri dimineaţă, de la etajul al doilea al instituţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here