Caută
Close this search box.

Comisia Europeană a revizuit negativ creșterea economică a României în 2019

Creșterea economică a României ar urma încetinească, ajungând la doar 3,3% în acest an și la 3,1% în 2020, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene. Este încă un semnal de alarmă în contextul în care bugetul de stat a fost construit pe o creștere economică de 5,5%.

Comisia Europeană își revizuiește astfel în jos prognoza de creștere economică a României, arată raportul de primăvară privind prognozele economice al instituției, după ce în precedentul raport, cel din iarnă, estima o creștere a economiei autohtone de 3,8%.

Deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2019, după ce în 2018 a ajuns la 3%, principalul motiv pentru această creștere este„ majorarea semnificativă” a salariilor din sectorul public – cheltuielile publice pentru salarii aproape s-a dublat, în termeni nominali, în intervalul 2015-2018, mai menționează raportul.

De asemenea, mai este menționat în document, cheltuielile cu pensiile vor crește, ținând cont de faptul că punctul de pensie se va amajora cu 15% începând cu septembrie 2019.

Astfel, anul viitor, deficitul bugetar este estimat că va ajunge la 4,7% din PIB, mai ales din cauza deteriorării cheltuielilor cu pensiile, generată de creșterea punctului de pensie.

Potrivit raportului, citat de europalibera.org, consumul privat va rămâne unul dintre motoarele avansului economic și în 2019, pe măsură ce salariile nominale au înregistrat creșteri solide. Și cu toate că inflația a fost de 4,1% anul trecut, mai ales pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie, pentru 2019, Comisia Europeană anticipează că prețurile vor crește mai puțin, estimând o rată a inflației la 3,6% și de 3% în 2020.

Bugetul de stat pe 2019 a fost construit pe o creștere economică de 5,5%, un PIB de 1.022 miliarde de lei și un deficit de 2,76% din PIB, baze considerate mult prea optimiste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri