Caută
Close this search box.

Criza din Venezuela: Maduro pretinde victoria asupra încercării de lovitură de stat a lui Guaido

Președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a susținut că a învins ceea ce el a numit o încercare de lovitură de stat militară a liderului opoziției, Juan Guaidó, relatează BBC.

Zeci de ofiței ai Gardei Naționale s-au împotrivit opoziției în ciocnirile de marți care au rănit peste 100 de persoane. Dar, într-o adresă televizată sfidătoare, Maduro a spus că Guaidó nu a reușit să întoarcă armata împotriva lui. Însă Guaidó insistă asupra faptului că Maduro a pierdut controlul asupra forțelor armate și că este în curs de tranziție pașnică. Liderul opoziției a cerut susținătorilor săi să meargă miercuri din nou pe străzile din Venezuela.

Guaidó a fost recunoscut ca lider interimar al Venezuelei de către mai mult de 50 de țări, inclusiv SUA, Marea Britanie și cele mai multe state din America Latină. Dar Maduro, susținut de Rusia, China și liderii armatei țării, a refuzat să cedeze conducerea rivalului său.

În discursul său televizat, însoțit de comandanți militari, Maduro i-a acuzat pe protestatari de „crime grave” și că nu vor „rămâne nepedepsiți”. Atât președintele, cât și Guaidó au chemat susținătorii lor să meargă pe străzi, să instigheze mai multe potențiale tulburări violente într-un stat care deja se confruntă cu o criză economică, reduceri cronice de energie și lipsuri de alimente de primă necesitate. Maduro a acuzat din nou Statele Unite că ar complota împotriva lui. El a respins spusele secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, că ar avea un avion pregătit pentru a-l duce în Cuba, un susținător ferm al președintelui asediat. „Aveau un avion pe asfalt”, a spus Pompeo. „El a fost gata să plece în această dimineață [marți], după cum înțelegem noi. Rușii au indicat că ar trebui să rămână”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri