Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a atacat frontal site-ul stiripesurse.ro, fără a-i da însă numele, pentru o ştire cu titlu fals despre eliminarea Simonei Halep, la turneul de la Roma.

CTP a citit titlul ştirii, din care se înţelege că Simona Halep este autoarea unor incidente scandaloase la turneul de tenis de la Roma.

„Ascultaţi, domnule Prelipceanu următorul titlu, din care se înţelege că Simona Halep, eliminată la Roma, este făptaşa”, a spus jurnalistul.

El a explicat cine e adevăratul autor al faptelor asociate cu numele Simonei Halep.

„Ce e asta? Un click-bait, cum se spune. În fapt, o momeală ca să dai cu deştu-n tastatară. De ce? Pentru că nu Simona Halep a făcut aşa ceva, ci Nick Kiryoos s-a manifestat aşa, fără nicio legătură cu Halep.

Da, el a făcut ce zice site-ul respectiv în titlu: s-a certat cu arbitrul, a rupt racheta, a aruncat cu scaunul. Dezinformarea ordinară. N-o să dau numele site-ului, e unul cunoscut, că nu vreau să facă şi mai multe click-uri”, a completat Cristian Tudor Popescu, în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu.

Site-ul pe care n-a vrut să-l pomenească jurnalistul este stiripesurse.ro. El este singurul care a publicat titlul şi stirea pomenite de CTP. Iată informaţiile, aşa cum apar ele pe site:

„Imagini ULUITOARE, după meciul Simonei Halep: S-a certat cu un spectator și cu arbitrul, a rupt racheta, a aruncat un scaun pe teren și a plecat la vestiare

Imediat după meciul în care Simona Halep a fost eliminată, australianul Nick Kyrgios, „copilul teribil” al tenisului mondial, s-a autoeliminat în turul doi la Mastersul de la Roma, după ce a abandonat meciul cu norvegianul Casper Ruud, la scorul de 6-3, 6-7(5), 2-1. În setul trei, după un punct pierdut, Kyrgios a început să se certe cu un suporter, despre care a spus că îl deranja. Arbitrul de scaun al partidei a decis să-l penalizeze. Nefiind de acord cu decizia arbitrului, australianul a aruncat cu racheta şi apoi şi cu un scaun în mijlocul terenului. Apoi a decis să-şi strângă lucrurile şi să părăsească terenul. În urma acestei decizii, el riscă o suspendare din circuit. Nick Kyrgios este cunoscut pentru modul delăsător în care abordează unele meciuri, dar şi pentru multiplele divergenţe cu jucători sau arbitri de scaun.”

După cum se vede din textul de mai sus, titlul spune una, iar ştirea pe fond alta. În conţinutul ştirii, apare într-adevăr informaţia corectă că nu Halep, ci Kyrgios a fost autorul faptelor incriminate în titlu. Doar că în titlu nu apare numele jucătorului, ci al Simonei Halep. De unde se poate înţelege că ea este autoarea, nu autorul adevărat.

Ce vrea să spună CTP este că o astfel de „capcană” jurnalistică e menită să-l facă pe cititor să „dea click” pe ştire devenind astfel victima unei manipulări la modă specifice fenomenului „fake news”.

„Iată cum se face un fake news! Asta e o metodă folosită sistematic, la case mai mari, chiar în politică. E o înşelătorie.”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

168 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here