Caută
Close this search box.

De ce sunt întrebați alegătorii dacă votează și la alegerile europarlamentare, și la referendum. Explicația BEC

Operatorii de tabletă și președinții secțiilor de votare trebuie să-i informeze pe alegători că pot vota fie pentru alegerile europarlamentare, fie pentru referendum, fie pentru ambele tipuri de scrutin. Sistemul înregistrează prezența la vot separat pentru fiecare scrutin în parte, a explicat Marian Muhuleț, purtător de cuvânt al Biroului Electoral Central.

„Operatorul de calculator va scana buletinul de identitate sau va introduce în sistem datele personale ale alegătorului pentru a verifica dacă cetățeanul își poate exercita dreptul de vot. După verificarea cărții de identitate, operatorul va aduce la cunoștință alegătorului faptul că SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal) înregistrează prezența la vot separat pentru fiecare scrutin în parte și că alegătorul poate opta pentru a-și exercita votul atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum, sau doar pentru unul dintre scrutine”, a explicat Marian Muhuleț.

„BEC, în cursul dimineții, a transmis prin intermediul sistemului informativ de monitorizare a prezenței la vot un mesaj care a fost înregistrat pe toate tabletelor din secțiile de votare, cât și pe telefoanele mobile ale președinților secțiilor de votare, faptul că operatorul are obligația de a informa alegătorul că poate opta să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național, sau doar pentru unul dintre aceste scrutine și de a opera în SIMPV opțiunea corespunzătoare”, a precizat Marian Muhuleț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri