Caută
Close this search box.

VIDEO Discursurile Sfântului Părinte și al președintelui României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni

UPDATE Discursul Papei Francisc. Sanctitatea sa Papa Francisc a precizat că îi mulțumește pentru invitație președintelui Klaus Iohannis și premierului Viorica Dăncilă și că este o bucurie să se afle în România.

”Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România, pentru prima dată de când face parte din Uniunea Europeană, deţine în acest semestru Preşedinţia Consiliului UE. Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi religioasă şi o izola de celelalte ţări europene şi care, pe lângă aceasta, dusese la stagnarea economiei şi la epuizarea forţelor sale creatoare. În acest timp, România s-a angajat într-un proiect democratic, printr-un pluralism al forţelor politice şi sociale şi prin dialogul între acestea, având drept scop recunoaşterea esenţială a libertăţii religioase şi integrarea deplină a ţării în contextul internaţional mai larg. Se impune să recunoaştem că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, România a făcut mulţi paşi înainte pe acest drum”, a transmis Papa Francisc, la întâlnirea cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, pe care a avut-o în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.

 „România și-a angajat să-și cosntruiască un program democratic, prin pluralismul partidelor ce au drept scop recunoașterea libertității religioase. Este important să recunoaștem mulții pași pe care România i-a făcut. Vă încurajez să contunuați munca de consolidare a structurilor și a instituțiilor necesare nu numai pentru a răspunde aspirațiilor legitime ale cetățenilor, dar și  pentru a stimula și a  crea condițiile ca poporul vostru să-și manisfeste pontențialul și ingeniozitatea de care este capabil. În ceea ce privește fenomenul imigrației, Suveranul Pontif a declarat că este un fenomen care ridică probleme.

„Trebuie să recunoaștem că transformările generate spre o nouă eră au adus cu sine odată cu beneficiile și apariția unor inevitabile obstacole și a unor consecințe nu ușor de rezolvat. Mă gândesc la fenomenul imigrației care a angrenat mai multe milioane de persoane care și-au lăsat casa și patria pentru a căuta noi oportunități de lcuru și viață demnă”, a subliniat Sanctitatea Sa Papa Francisc.

Suveranul Pontif a declarat că dorește României o societate în care cei mai slabi și cei mai săraci să nu fie considerați obstacole, subliniind faptul că o societate care se preocupă de soarta celor mai dezavantajați se poate numi o societate civilă.

Papa Francisc a ajuns la Palatul Cotroceni unde a avut loc ceremonia oficială de primire a Suveranului Pontif în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Sanctitatea Sa a avut întrevederi cu şeful statului şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis a ținut un discurs la Palatul Cotroceni, dedicat Suveranului Pontif.

„Sanctitatea voastră, Eminențe, Doamnelor și Domnilor este o mare bucurie pentru mine și în numele tuturor românilor să vă primesc la Palatul Cotroceni din  București și să vă urez bun venit în România. Vă veți afla pentru câteva zile pe tărâmul Sfântului Andrei. Sunt convins Sfinte Părinte că în București, Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj veți fi întâmpinat cu cea mai mare căldură. Veți putea cunoaște țara pe care Sfântul Ioan Paul al Doilea a denumit-o așa frumos, Grădina Maicii Domnului. La rândul nostru ne vom bucura să fim gazdele episcopului Romei, locul rădăcinilor nostre de limbă și credință.

Cetățenii României primesc vizita ca pe o nouă încurajare de a se împlini prin înfăptuirea binelui comun de a contribui la o societate a dreptății și a iubirii pentru oameni”, a spus Klaus Iohannis.

„În urmă cu mai puţin de o săptămână acest destin european a fost confirmat cu forţă de românii din ţară şi străinătate. Diplomaţia pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator”, a spus Klaus Iohannis, în faţa Papei Francisc.

„Vizita Sanctităţii Voastre vine la un an de la Centenarul Marii Unirii. Astăzi, românii îl slăvesc pe cel de sus fără nicio teamă şi piedică, în limba română şi a minorităţilor naţionale.Vizita Sanctităţii Voastre are şi o semnificaţie majoră pentru relaţiile României cu Sfântul Scaun anticipând aniversarea în 2020 a 100 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. În ziua aniversării a 25 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice bilaterale, ne-am întâlnit Sfinte Părinte şi am avut onoarea de a vă adresa invitaţia de a vizita ţara noastră. Europa are nevoie mai muilt decât oricând de modele de convieţuire paşnică, de dialog între culturi care să ofere repere pentru consolidarea toleranţei şi a respectului reciproc”, a mai spus preşedintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri