Caută
Close this search box.

Dragnea vrea să trântească referendumul lui Iohannis. ONG-urile, în alertă!

klaus iohannis

Liviu Dragnea şi Guvernul României au pregătită o ordonanţă de urgenţă, prin care vor să îngreuneze validarea referendumului pe Justiţie, declanşat de Klaus Iohannis.

Proiectul de OUG al Guvernului Dăncilă prevede calcularea procentului de prezenţă necesar pentru validarea referendumului raportat la numărul alegătorilor înscrişi în registrul electoral, şi nu la numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, cum cere Legea 3/2000.

ONG-urile și specialiștii susțin că modificarea va afecta drepturile electorale, în măsura în care presupune creşterea semnificativă a cvorumului de prezenţă:

„Considerăm că adoptarea ei prin OUG cu mai putin de o lună înaintea scrutinului contravine articolului 115 alin (6) din Constituţia României şi nu respectă recomandările Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia”.

Mai multe ONG-uri, sociologul Mircea Kivu, expertul electoral Maria Krause și analistul politic Claudiu Tufiş solicită Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi Guvernului României să nu adopte proiectul de OUG prin care se crește pragul pentru validarea referedumului pentru Justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis.

Dacă ordonanţa ar intra în vigoare, ar face referendumul privind Justiţia mai greu de validat decât cel privind familia tradițională, iniţiat de PSD.

ONG-urile care cer blocarea proiectului de OUG sunt Rezistența Civică, Geeks4Democracy, Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Forum Apulum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri