Caută
Close this search box.

Erdogan cere respectarea armistiţiului în regiunea siriană Idlib

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la respectarea armistiţiului în provincia siriană Idlib, într-o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, transmite AFP.

Şeful statului turc „a notat că este necesară aplicarea fără întârziere a armistiţiului în Idlib pentru a permite concentrarea din nou asupra găsirii unei soluţii politice”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei turce.

Erdogan „a subliniat, totodată, că trebuie împiedicată pierderea în continuare de vieţi în atacurile regimului ce vizează în principal civili, precum şi eliminarea riscului în creştere a unui val migratoriu spre Turcia”, potrivit sursei citate.

Conform preşedinţiei turce, Erdogan şi Putin au convenit să discute pe acest subiect în marja reuniunii G20, ce va avea loc luna viitoare în Japonia.

Convorbirea telefonică dintre cei doi şefi de stat, a doua în ultimele 15 zile, a avut loc într-un moment în care regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, şi-a intensificat în ultimele săptămâni bombardamentele în provincia Idleb.

Situată în nord-estul Siriei, această regiune aflată la graniţa cu Turcia este controlată în principal de organizaţia jihadistă Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fostă ramură a Al-Qaida).

Cel puţin 7 civili, dintre care 4 copii, şi-au pierdut viaţa joi în urma atacurilor regimului sirian, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH). Directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane, a declarat însă că intensitatea atacurilor a scăzut joi, în comparaţie cu zilele precedente.

Escaladarea violenţelor din ultimele săptămâni în regiunea Idlib este cea mai gravă de când Moscova şi Ankara, care sprijină anumite grupări rebele, au anunţat în septembrie 2018 un acord privind o „zonă demilitarizată”, menită să separe teritoriile aflate sub controlul insurgenţilor de zonele controlate de guvernul de la Damasc. Acordul a permis la acel moment evitarea unei ofensive iminente a forţelor guvernamentale siriene în provincia Idleb.

Deşi susţin tabere diferite în conflictul care a făcut peste 370.000 de morţi începând din 2011, Turcia şi la Rusia cooperează îndeaproape în acest dosar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri