Caută
Close this search box.

Etnicii maghiari cu dublă cetăţenie, o problemă pentru alegerile europarlamentare

vot

Existența a peste 500.000 de etnici maghiari cu dublă cetățenie – a României și a Ungariei – creează o problemă la care nici Parlamentul, nici Guvernul, nici Biroul Electoral Central (BEC) nu s-au gândit. Pericolul fraudării masive a fost observat de Eugen Tomac, președintele Paetidului Mișcarea Populară (PMP).

Într-o postare pe Facebook, Tomac explică mecanismul care ar putea vicia rezultatul alegerilor la nivel european. BEC nu a introdus un sistem de depistare a votului multiplu pe relația România-Ungaria.

Sistemul actual poate depista votul multiplu pe teritoriul României. Și țara vecină are un sistem similar, care poate depista însă votul multiplu doar pe teritoriul Ungariei. Ceea ce lipsește este conectarea celor două sisteme naționale, astfel încât să fie evitat votul multiplu pe ansamblul celor două țări.

Teoretic, 500.000 de cetățeni pot să voteze de două ori în aceeași zi: și în România, și în Ungaria. Practic, o pot face zeci de mii de oameni. Singura lor obligație este să semneze o declarație pe propria răspundere că nu votează de două ori. Dar dacă vor încălca regula, fie nu vor fi depistați, fie nu vor putea fi pedepsiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri