Profesorul dr. Mircea Beuran a declarat pentru MagnaNews.ro că registrul național de traumă ”se odihnește” la Ministerul Sănătății. Proiectul, elaborat de Societatea de Chirurgie de Urgență și Traumă împreună cu specialiși de la Politehnică, a fost depus la minister în urmă cu doi ani.

”Ar trebui să avem un registru național de traumă ca să avem o abordare corectă în cazul traumelor din chirurgia de urgență. Am depus la Ministerul Sănătății registrul național de Traumă, elaborat de o echipă de medici și specialiști de la Politehnică în urmă cu doi ani. Se odihnește acolo. Trebuie să lucrăm la standarde europene, mai ales într-o patologie complexă ca trauma. Aparent, pacientul e bine, pleacă acasă, dar la realizarea scorului nu s-au luat în calcul niște lucruri pe care noi le-am încadrat în registrul național. În timp, vezi că pacientul respectiv dezvoltă niște sechele”, a declarat prof.dr. Mircea Beuran, șeful secției de chirurgie generală de la Spitalul de Urgență Floreasca.

Scorul de traumă vizează condițiile din spital, criteriile biologice, gestul terapeutic, de la diagnostic până la monitorizare.

Prof.Dr. Mircea Beuran

”La scorul de traumă trebuie avut în vedere elementele dominante în spital, dacă ai preluat bolnavul în condiții biologice bune, care sunt următori pași fără să pierzi timpul biologic al organelor, care este serierea gesturilor medicale, chirurgicale, cum urmărești bolnavul în reanimare, cum trebuie să faci controalele pentru securitatea pacientului. Infecțiile trebuie urmărite în paralel, pentru că pacientul accidentat are politraume diferite. Toate aceste elemente se urmăresc pe un algoritm, îl ai în față și încarci datele pacienților tăi”, a declarat profesorul Mircea Beuran.

Numai în ceea ce privește traumele din domeniul accidentelor rutiere, în România, în 2017, 25.300 de persoane și-au pierdut viața, potrivit datelor Comisiei Europene.

Numărul accidentelor rutiere fatale din România a înregistrat o ușoară creștere în 2017, față de 2016, ajungând la 98 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă dublul mediei UE (49 cazuri) și situează România pe primul loc în Europa.

150 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 8 =