Caută
Close this search box.

Fiul Doinei Cornea, apel la revoluţionari să nu onoreze invitaţia lui Iohannis de a comemora Revoluţia

leontin iuhas

Fiul fostei disidente Doina Cornea, Leontin Iuhas, a lansat un apel către asociaţiile de revoluţionari de a nu onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, privind participarea la comemorarea Revoluţiei din Decembrie din 20 mai.

„Parafrazând-o pe mama şi fiind, cu siguranţă, în asentimentul ei – spun aceasta, ştiind că pe tot parcursul perioadei ei de opoziţie deschisă, la aproape fiecare text sau acţiune a ei mă consulta sau mă lua părtaş, ţinând cont de opiniile mele atunci când acestea erau diferite – fac acest apel către aceia care mai gândesc încă. (…)

Fac apel la Asociaţia 15 Noiembrie din Braşov, asociaţiile de revoluţionari, Societatea Timişoara, toţi cei care au suferit datorită regimului comunist, să nu onoreze invitaţia Preşedintelui de a participa la evenimentul de comemorare a aniversării Revoluţiei din Decembrie ce va avea loc în 20 mai”, a scris pe Facebook, Leontin Iuhas.

El şi-a intitulat demersul „Apel către cei care mai gândesc încă”.

„Fără a intra într-o polemică cu cei care mă înjură, ci doar pentru a le explica celor de bună credinţă care nu au înţeles gestul meu că eu nu manifest o lipsă de respect faţă de martirii şi victimele comunismului, ci, mai curând, o lipsă de respect faţă de lipsa de respect la adresa acestora. (…)

Îi rog pe toţi cei care au ieşit pe străzi în decembrie 1989 – şi alături de care eram şi noi, mama şi cu mine – să se gândească dacă pentru ei e mai reprezentativă Duminica Orbului sau ziua de 21 Decembrie?

Îi rog pe cei din Societatea Timişoara, la mitingurile cărora am participat în nenumărate rânduri mama şi cu mine, să se gândească dacă pentru ei importantă a fost ziua de 20 mai sau zilele Revoluţiei de la Timişoara – premergătoare celei din restul ţării?

Îi rog pe toţi cei care manifestau în 1990 în Piaţa Universităţii – şi alături de care, în nenumărate ocazii am participat şi noi – dacă manifestau pentru cinstirea acelei zile numită apoi Duminica Orbului sau poate, chiar împotriva a ceea ce se produsese atunci?”, a mai arătat Leontin Iuhas.

Pe 10 mai, Leontin Iuhas a anunţat că refuză invitaţia pe care i-a adresat-o preşedintele Klaus Iohannis de a participa, pe 20 mai, la ceremonia publică de comemorare a revoluţiei din Decembrie 1989.

„Vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi făcut-o să particip la Ceremonia publică ’30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului’, care va avea loc în data de 20 mai 2019.

Poate că m-aş simţi onorat şi aş participa la evenimentul pe care îl veţi patrona dacă nu ar exista câteva motive ce mă împiedică să o fac. În primul rând e vorba de calitatea mea care m-ar îndreptăţi să particip la un astfel de eveniment. (…) Pe de altă parte, nu înţeleg care este motivul pentru care o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai?

Să fie oare din motive electorale? Atunci, nu! Nu doresc să particip la un miting electoral. Şi nu doresc, de asemenea, să particip la o ceremonie în care există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor. Şi oare de ce aţi fixat data ceremoniei chiar în 20 mai? De ce nu 13-15 iunie?”, a afirmat atunci Leontin Iuhas, într-o postare pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri