Caută
Close this search box.

Încă o lovitură pentru Huawei: Trump declară o urgență națională în legătură cu amenințările IT

Președintele Donald Trump a declarat o urgență națională pentru a proteja rețelele de calculatoare din SUA de „adversarii străini”, informează BBC.

El a semnat un ordin executiv care în mod efectiv împiedică companiile americane să utilizeze telecomunicații străine considerate a reprezenta riscuri de securitate națională. Ordinul nu numește nici o companie, dar se consideră că vizează Huawei. Gigantul tehnic chinez a declarat că restrângerea afacerii sale în SUA ar face rău numai consumatorilor și companiilor americane.

Mai multe țări, conduse de SUA, și-au exprimat îngrijorarea în ultimele luni că produsele Huawei ar putea fi folosite de China pentru supraveghere, afirmații pe care compania le-a negat vehement. Statele Unite au presat aliații să evite Huawei în rețele mobile de generație 5G. Într-o dezvoltare separată, departamentul de comerț american a adăugat Huawei la „lista de entități”, o mișcare care interzice companiei să achiziționeze tehnologie de la firmele americane fără aprobarea guvernului.

Mișcările sunt de natură să agraveze tensiunile dintre SUA și China, care au crescut deja în această săptămână cu majorări tarifare în cadrul unui război comercial. Huawei s-a aflat în epicentrul luptei de putere dintre SUA și China, care a dominat politica globală în ultimul an.

Ce prevede ordinul?

Potrivit unei declarații a Casei Albe, ordinul lui Trump urmărește să „protejeze America de adversarii străini care creează și exploatează activ și din ce în ce mai mult vulnerabilitățile în infrastructura și serviciile tehnologiei informației și comunicațiilor”. Oferă secretarului de comerț puterea de a „interzice tranzacțiile care prezintă un risc inacceptabil pentru securitatea națională”, se adaugă în declarație. Măsura a fost salutată imediat de președintele Comisiei Federale de Comunicare, Ajit Pai, care l-a numit „un pas important spre asigurarea rețelelor americane”.

Statele Unite restricționaseră deja agențiile federale de la utilizarea produselor Huawei și i-a încurajat pe aliați să le evite, în timp ce Australia și Noua Zeelandă au blocat folosirea echipamentelor Huawei în rețelele 5G.

Răspunsul Huawei

Huawei a afirmat că activitatea sa nu reprezintă amenințări și afirmă că este independent de guvernul chinez. „Restricționarea Huawei de a face afaceri în SUA nu va face ca SUA să fie mai sigure sau mai puternice”, a spus compania într-o declarație, răspunzând deciziei. „În schimb, acest lucru va servi numai la limitarea SUA la alternative inferioare și mai scumpe, lăsând SUA să rămână în urmă în implementarea 5G și, în cele din urmă, să dăuneze intereselor companiilor și consumatorilor americani”.

Compania a mai spus că „restricțiile nerezonabile” privind Huawei au ridicat „alte probleme juridice grave”. În cursul unei întâlniri de marți de la Londra, președintele Huawei, Liang Hua, a declarat că este „dispus să semneze acorduri fără spion cu guvernele”, deoarece preocupările legate de securitatea produselor sale utilizate în rețelele mobile au continuat să crească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri