Caută
Close this search box.

Incompetența costă bani: Sistemele anti-grindină ar fi putut evita dezastrul din Prahova

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a solicitat pe Facebook demiterea celor care nu au intervenit cu sistemele antigrindină la timp.

În zona Dealu Mare, grindina a făcut prăpăd. Plantații întregi de viță-de-vie și culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafețe mari. Ploaia torențială și grindina au blocat traficul rutier și șuvoaiele de apă au pătruns în curți și case…DE CE NU S-A INTERVENIT, EFICIENT, CU RACHETE ANTIGRINDINĂ? M-am informat si avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost data din timp, de către ANM. CER PUBLIC DEMITEREA IMEDIATĂ a celor care nu și-au respectat atribuțiile de serviciu!”, a postat Grațiela Gavrilescu.

Pe de altă parte, Petre Daea dă vina pe natură.

Sistemul de rachetă antigrindină a acționat marți cu 16 rachete, dar formațiunile noroase care au cauzat grindina se aflau la 11.000 de metri înălțime, iar rachetele sunt eficiente până la 8.000 de metri”, a declarat miercuri Petre Daea, ministrul Agriculturii, la un post de televiziune.

Daea spune că în urrmătoarele zile specialiștii vor vedea în ce măsură sunt afectate culturile din zonele unde a căzut marți grindina. „A fost o situație fără precedent, nu ne așteptam la căderi de grindină înainte de 1 mai. Sistemulele antigrindină au fost activate din 15 aprilie. Sistemul este bun, a protejat până acum, dar natura a fost mai puternică”, a spus ministrul, informează Mediafax.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare now-casting cod portocaliu de ploi pentru județele Prahova, Dâmbovița și Ilfov, valabilă în cursul după-amiezii. Meteorologii au averizat că se va înregistra grindină de dimensiuni medii și posibil mari, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, averse torențiale ce vor cumula 30-35 l/mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri