Caută
Close this search box.

Joia mare a politicii

Joia mare a politicii românești a fost, fără doar și poate, 9 mai, cand trei evenimente au polarizat spațiul public: reuniunea de la Sibiu a liderilor Uniunii Europene, vizita premierului Viorica Dăncilă la Cluj și mitingul Partidului Social Demcrat, de la Iași.

Summitul UE de la Sibiu a fost un exercițiu de imagine foarte bun al președintelui Klaus Iohannis. Cam asta s-a văzut la televizor. A eclipsat niște politicieni europeni îmbătrâniți din toate punctele de vedere, care cred că habar nu au ce se întâmplă în țările lor. Euroscepticismul este o formulă depășită în Europa, în locul său concentrându-se curente radicale de dreapta, care câștigă un număr tot mai mare de adepți.

Dacă Europa, așa cum este ea acum structurată, nu își reîmprospătează rapid politicile și mecanismele de funcționare și mai ales dacă nu schimbă din temelii profilul conducătorilor săi, vom asista curând la unul dintre cele mai mari procese de autodistrugere.

Ceea ce ar trebui să înțeleagă acești oameni este că reformele sunt necesare în țările lor, nevoia de identitate a națiunilor duce la revolte, revoluții, la anarhie. Hipercentralizarea reprezintă pericolul major care caracterizează cele două instituții cheie din UE, iar noi, cei care am trăit drama dictaturii comuniste, știm cel mai bine unde se poate ajunge cu o astfel de abordare.

Dincolo de valoarea politică a evenimentului, savuroase rămân băile de mulțime. Cred că Merkel și Macron s-au simțit ca niște zei la Sibiu, aplaudați, aclamați și chiar… mângâiați. Așa ceva nu se poate întâmpla decât în România.

De la Sibiu, mergem la Cluj Napoca, adică rămânem în Transilvania. Doar omul politic e altul, de data aceasta unica Viorica Dăncilă. A fost greu, la Cluj, să stai pe urmele premierului român, care și-a schimbat traseul de la un minut la altul de teama protestatarilor.

Dar nici aceștia nu s-au lăsat mai prejos, performând un adevărat cros de la Casa de Cultură a Studenților până la Institutul Oncologic. Dăncilă a intrat prin capela institutului, nu prin morgă cum malițios s-a vehiculat, dar protestatarii au capturat-o în final. Din nefericire, pentru Viorica Dăncilă a fost joia huiduielilor.

De ovații a avut parte la Iași liderul PSD, Liviu Dragnea. Ar fi avut parte si de proteste, dacă sistemele de sonorizare puternice nu ar fi contracarat grupurile de protestatari. Din toată hărmălaia, am înțeles un lucru: simpatizanții PSD, aduși cu autocarele din întreaga țară, care sigur că au primit bani pentru mâncare și deplasare, strigau la grupurile anti-PSD că sunt plătiți să manifesteze. Curat murdar, altfel nu se poate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri