Caută
Close this search box.

Kelemen Hunor: ”Alocarea de parcele pentru mormintele soldaților români în județul Harghita denigrează memoria soldaţilor maghiari”!

kelemen hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere partenerei sale de guvernare, Viorica Dăncilă, să „oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari”.

Este inadmisibil din punct de vedere politic şi ilegal din punct de vedere administrativ faptul că primăria localităţii Dărmăneşti din judeţul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată în judeţul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează şi întreţine cimitirul – se arată în scrisoarea pe care preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a adresat-o premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită să efectueze demersurile necesare pentru a opri construcţia prin procedură administrativă, până la clarificarea situaţiei.

UDMR protestează faţă de iniţiativa primăriei localităţii băcăuane, pe care o consideră ilegală şi ofensatoare.

„Toată lumea are dreptul să ridice monumente comemorative şi să organizeze acţiuni de comemorare, dar suntem ferm convinşi că nicio amplasare a unui memorial sau nicio comemorare nu trebuie să aducă atingere sensibilităţii unei comunităţi şi nu trebuie să încalce demnitatea acestuia” – se arată în textul scrisorii trimise de preşedintele UDMR.

Potrivit informaţiilor, primăria comunei Dărmăneşti intenţionează să inaugureze monumentul dedicat soldaţilor români căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale, la data de 17 mai, a.c.

Administraţia locală a amplasat deja în cimitir 52 de cruci standard şi o cruce ortodoxă de dimensiuni mari, toate acestea din beton.

Cimitirul militar figurează în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al comunei Sânmartin, reconfirmat cel mai recent prin Hotărârea Guvernului nr. 299 din 31 martie 2010. Încălcând prevederile legale privind dreptul de proprietate, Consiliul Local Dărmăneşti a adoptat – la data de 29 martie a.c. – o Hotărâre prin care schimbă încadrarea juridică a cimitirului, obţinând avizul Ministerului Apărării pentru înfiinţarea unui „cimitir militar internaţional” pe un teren care face parte din patrimoniul public al altei administraţii locale.

În ultimii ani, cimitirul menţionat a fost renovat din resursele proprii ale Primăriei Sânmartin, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului. Renovarea cimitirului nu este finalizată, urmează montarea unor noi cruci din lemn, iar unele cruci din beton destinate memoriei soldaţilor români au fost amplasate pe mormintele încă neinscripţionate ale soldaţilor maghiari.”, susține Kelemen Hunor. (foto Media 9)

6 răspunsuri

  1. Are dreptate KELEMEN HUNOR.Are meritul de a fi sincer si recunoaste cu barbatie.
    Alocarea de parcele pentru mormintele soldaților români în județul Harghita denigrează memoria soldaţilor maghiari”! CU PRECIZAREA ca acestia din urma s-au dedat la CRIME au impuscat si violat POPULATIA AUTOHTOMA DE ORIGINE ROMANA.Este ceva neadevarat ?

  2. Citind chestia asta, mi-amintesc că întâmplarea face ca în 1990, copil fiind, trebuia să merg într-o tabără școlară de vară programată pentru Valea Uzului. Nu s-a mai organizat acolo ci chiar la…Dărmănești! Acu’ fac legătura: cred că bozgorii din Valea Uzului au făcut tărăboi ca să nu venim noi-copiii români-acolo, date fiind și evenimentele din martie din acel an…
    R’ați ai dracului de ticăloși! Românii nu trebuie să cedeze în acest litigiu, iar dacă gașca penală a lui Dragneava face jocul lui Hunor jegosul, atunci asta se va numi exact TRĂDARE DE ȚARĂ și va fi tratată ca atare!!!!

  3. Cred ca in toate tarile din lume fiecare popor are dreptul de a-si ridica monumente funerare in cinstea eroilor cazuti in timpul altercatiilor militare (razboaie).Problema este ca noi,romanii ne-am aparat patria,in timp ce ungurii au tras in civili.

  4. NU !!! Vechii dușmani sa se odihnească împreună acolo unde au căzut atât unii cit si altii, doar asa va fi o pace adevărată. La morminte sa vina foștii camarazi care mai sunt si sa depene, fără ura amintiri. Vezi exemplele din Normandia.

  5. Propun o mare cruce unica cu numele celor căzuți în ordine alfabetica, indiferent de tabăra in care au luptat, cu toții au fost creștini (aproape).

  6. Atenție: niciodată să nu aveți încredere în tot ce se numește „maghiar ” sau așa zișii „secui”!!! Totul este o mare înșelătorie câtă vreme secuii nu mai există de pe la 1601când au fost măcelăriți de maghiari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri