Caută
Close this search box.

Kovesi trage sforile pentru Parchetul European. Care sunt factorii decisivi

kovesi

Fostul Parlament European o susținea pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror general european. Cel mai mare susținător al său era chiar grupul PPE, unde PNL a depus mult lobby pentru a reuși să strângă rândurile în jurul fostei șefe DNA.

Pe de altă parte, Consiliul UE, un factor decisiv în procesul de selecție, a stabilit să-l sprijine pe procurorul francez Jean-Francois Bohnert. Macron este cel mai mare susținător al acestuia și a construit o majoritate în Consiliu.

Noul Parlament European și Consiliul UE (același, deci Macron își va menține majoritatea) vor trebui să decidă dacă se mențin candidații sau se reia procedura. Lucrurile se complică în Parlamentul European pentru Kovesi, iar USR-PLUS și PNL vor fi factori decisiv pentru eșec sau succes.

USR-PLUS îl convinge pe Macron

La prima vedere, USR-PLUS va fi în ALDE Europa alături de președintele francez Emmanuel Macron. Acest lucru le va permite useriștilor să negocieze cu Macron și să-l convingă să renunțe la Bohnert pentru Kovesi. Doar că în realitate lucrurile sunt mult mai complicate.

Cariera politică a lui Kovesi este marcată de o colaborare cu americanii, ceea ce a făcut mereu din fosta șefă DNA o apropiată a autorităților din SUA, mai mult decât a celor din Europa. De altfel, ascensiunea sa la Parchetul General, pe vremea când era mult prea tânără și fără rezultate notabile, vine după ce a fost premiată de Secret Service. Macron nu agreează dualitatea și nici atât o înclinare atât de evidentă și de abruptă spre Statele Unite. Kovesi ar fi un risc asumat.

În cazul în care Macron va reuși să formeze o alianță între ALDE Europa și Social-Democrații europeni (ceea ce aduce PSD și USR-PLUS în același grup), PPE va fi în opoziție sau în minoritate. Se va naște un conflict în Parlamentul European. Fără sprijinul celui mai mare grup din PE, va fi foarte greu pentru Kovesi să ajungă la această funcție. Aici intră în joc PNL.

PNL convinge PPE

Iohannis va trebui să vorbească cu Merkel și să-i ofere sprijinul lui Kovesi, așa cum l-a avut și până acum. Președintele României are toate motivele să o susțină pe Kovesi, n-ar vrea să o vadă în politică. Toată negocierea va depinde de șansele lui Macron la Comisia Europeană. În cazul în care președintele francez își impune protejatul la Comisie, atunci PPE ar putea primi funcția de procuror general și să trimită pe cine vor ei. Dacă Macron pierde, va fi cel care îl va impune pe Bohnert la conducere.

Numai că Macron și Merkel pot ajunge la o înțelegere să-și împartă funcțiile în UE, însă numele lui Kovesi să fie tăiat de pe listă. Un consens nu presupune acceptarea oricui și ținând cont de înverșunarea cu care s-a opus președintele francez în Consiliu este evident că n-o vrea pe fosta șefă DNA sub nicio formă. În viziunea lui Macron, Europa trebuie să funcționeze în 2 viteze, iar România va fi a doua viteză. Ar putea un astfel de stat să dea procuror general european? Este de departe cea mai mare miză a României în Uniunea Europeană.

Reluarea procedurii

Cea mai plauzibilă soluție este reluarea procedurii undeva în toamna lui 2019 și se va ajunge la un consens până la sfârșitul anului. Momentan, se duc negocieri intense la Bruxelles pentru majoritate parlamentară, pentru președintele Comisiei Europene și vor urma discuții pentru negocierea mandatelor în Comisia Europeană.

Acest calendar plin de amânări strică socotelile fostei șefe DNA pentru campania electorală la prezidențiale. Deși a spus că nu renunță la magistratură, trebuie să ne amintim că și Cioloș spunea în 2016 că nu-și face partid. USR-PLUS e locul perfect pentru ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri