Caută
Close this search box.

Liderii europeni se reunesc la Bruxelles să analizeze rezultatele alegerilor

La Bruxelles începe marți procesul de desemnare a șefilor principalelor instituții ale Uniunii: președinții Consiliului, Parlamentului și Comisiei Europene.

Nu se va stabili, astăzi, care va fi arhitectura funcțiilor din instituțiile europene, dar se va da un trend care se va finaliza la summitul din luna iunie.

Oficial lucrările nu au început însă o parte dintre liderii europeni a venit aici înaintea dineului din acestă seară.

Emmanuel Macron este venit aici ca sa-i convingă pe colegii săi să renunțe la sistemulSpitzenkandidat pe care instituțiile europene l-au instituit și în care am văzut că mai mulți politicieni – printre care Frans Timmermans, Manfred Weber -au candidat pentru a ajunge la președinția Comisiei Europene.

Macron încearcă să impună un francez într-una dintre cele două instituții în Consiliul UE sau Comisia Europeană și se pare că nu va precupeți niciun efort pentru a-l promova pe Michel Barnier, un politician cu anvergură, ministru în țara sa, de două ori  comisar european și negociator șef desemnat de Comisia Europeană pentru Brexit.

Manfred Weber este un politician german din Bavaria, cunoscut la nivel local și în PE unde este șeful Popularilor Europeni.

Dacă nu reușește să îl impună pe Michel Barnier, Emmanuel Macron este hotărât să vină pe masă cu propunerea lui Christine Lagarde.

În ceea ce privește Consiliul UE nu se știe încă cine ar putea sa-l înlocuiască pe Donald Tusk. Este un soi de tradiție nemărturisită să fie cineva din est.

Este de așteptat ca din toamna viitoare Consiliul să fie condus tot de un occidental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri