Caută
Close this search box.

Mike Pompeo. vizită neanunţată la Bagdad, după anularea unei deplasări în Germania

mike pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo a efectuat marţi o vizită neanunţată la Bagdad, unde s-a întâlnit, în cursul serii, cu premierul Adel Abdul Mahdi, potrivit unor surse guvernamentale irakiene, citate de Reuters şi dpa.

Sursa citată nu a oferit detalii despre conţinutul discuţiilor. Mike Pompeo avea programată de asemenea o întrevedere cu omologul său irakian, ministrul de externe Ali al-Hakim.

Conform AFP, şeful diplomaţiei americane a justificat vizita sa neaşteptată în Irak ca urmare a riscului „escaladării” situaţiei de securitate din regiune, pe care Washington îl atribuie Iranului, principalul inamic al SUA din Orientul Mijlociu.”Motivul pentru care mergem la Bagdad sunt informaţiile care indică o escaladare a activităţilor Iranului”, a declarat Pompeo jurnaliştilor care l-au însoţit în vizita la Bagdad, de unde a plecat marţi noaptea, după patru ore petrecute în capitala Irakului.

Înaintea întrevederii cu premierul irakian, Mile Pompeo a declarat reporterilor americani că SUA sunt îngrijorate în privinţa suveranităţii Irakului, ca urmare a intensificării activităţii iraniene.”Am vrut să mă duc la Bagdad să vorbesc cu conducerea de acolo pentru a-i asigura că suntem pregătiţi să continuăm să garantăm că Irakul rămâne o naţiune independentă şi suverană”, a declarat secretarul de stat american, potrivit Reuters.

Vizita în Irak survine după ce în ajun secretarul de stat american a anunţat anularea unei vizite la Berlin invocând aspecte urgente de „securitate internaţională” .

În ultimele zile, Washingtonul a sporit presiunile asupra autorităţilor de la Teheran. Astfel, a fost anunţată desfăşurarea portavionului USS Abraham Lincoln în Orientul Mijlociu, măsură prin care se doreşte să se transmită Iranului un „mesaj clar şi inconfundabil” conform căruia orice atac asupra intereselor SUA sau ale aliaţilor săi va fi contracarat cu o „forţă necruţătoare”.

Totodată, SUA au reimpus sancţiuni ce vizează industria petrolieră iraniană, principala sursă de venit a ţării, după ce anul trecut preşedintele Donald Trump a decis retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear cu Iranul din 2015.

Irakul are legături politice şi economice strânse cu Iranul, după invazia din 2003, condusă de SUA, care a dus la înlăturarea preşedintelui irakian Saddam Hussein.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri