Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Ministerul Sănătății urmează să modifice pachetul de bază și pachetul minim de servicii medicale odată cu negocierea normelor de aplicare a contractului cadru.

Declarația ministrului Sănătății vine după ce tot ea, n februarie anul acesta, declara că „pachetul de bază nu se va restrânge”.

Pachetul de bază cuprinde toate serviciile medicale de care beneficiază gratuit persoanele asigurate din România. Pachetul minim este cel de care beneficiază anumite categorii de persoane indiferent dacă sunt asigurate sau nu.

„Prin normele de la contractul cadru vom redefini pachetul de bază, astfel încât să aibă cât mai mulți pacienți acces, dar în condițiile pe care sistemul românesc le oferă în acest moment”, a declarat pentru Europa Liberă ministrul Pintea.

Cu alte cuvinte, pachetul de bază ar urma să cuprindă, cel mai probabil, mai puține servicii decât în prezent.

În acest sens, modificarea pachetului de bază poate deveni primul pas către introducerea asigurărilor suplimentare sau complementare.

„Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranță este nevoie de asigurări suplimentare. Și atunci vom începe să definim aceste lucruri”, a precizat Pintea.

Guvernul, la propunerea ministrului Sănătății, a adoptat, luna trecută, o Ordonanță de Urgență ce introduce coplata serviciilor medicale private – ceea ce înseamnă că pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Practic, pacientul va putea „lua cu el” la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv. Măsura înseamnă, teoretic, o creștere în volum a serviciilor medicale decontate prin Casa de Asigurări, o presiune pe buget și un cadou acordat de actuala putere sistemului privat de sănătate.

287 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =